< Terug naar overzicht

‘Leertijd’ levert nu volwaardig diploma op

Wie de ‘leertijd’ (ook bekend als het ‘leercontract’) succesvol doorloopt, krijgt niet langer een getuigschrift maar een volwaardig diploma. Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet reikte de eerste uit in Syntra Mechelen.

Kmo-werkgevers schatten leertijders al langer naar waarde: 85 procent ervan vindt onmiddellijk werk. Voor de maatschappij is een ‘echt’ diploma evenwel meer waard dan een getuigschrift. Tot nu haalden veel leerlingen en hun ouders daarom hun neus op voor de ‘leertijd’. Maar werkgevers beseffen dat een leertijder zich een goede werkattitude heeft eigengemaakt en meteen kan meedraaien op de werkvloer. Unizo, de Unie van Zelfstandige Ondernemers, wil alvast in elke afstudeerrichting praktijkervaring inbouwen. Zo weet elke intreder op de arbeidsmarkt al hoe die werkt.

Doorgaans vatten leerlingen de leertijd aan op hun 15de. De leertijd staat in de volksmond beter bekend als het ‘leercontract’, een opleiding waarbij jongeren een vak leren bij een werkgever. Belangrijke voorwaarde: arbeidsrijp zijn. Om succesvol de leertijd te doorlopen, moet de leerling dus de discipline en verantwoordelijkheid opbrengen om vier dagen per week te gaan werken en één dag les te volgen.

Tijdens die vier ‘werkdagen’ leert de jongere de vaardigheden, maar ook de attitude om te werken. Jongeren die de leertijd succesvol doorlopen hebben, kunnen onmiddellijk de sprong maken naar de arbeidsmarkt. Ze kunnen zich, via opleiding op de werkvloer, blijven specialiseren.

Deze eerste uitreikingen van echte diploma’s moeten het startpunt vormen voor een verdere opwaardering van de leertijd, stelt Unizo. De organisatie pleit voor meer instroom en een groter aanbod.

Bron: Unizo

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen