< Terug naar overzicht

Landuyt geeft vakbonden gelijk inzake nepstatuten kinderopvang

Eind september kondigde Vlaams minister van Werkgelegenheid Renaat Landuyt aan dat hij de organisatie van kinderopvang via uitzendkantoren en gespecialiseerde diensten zou promoten op federaal en Vlaams vlak. Ook de mogelijkheid dat daarbij dienstencheques zouden gebruikt worden, kwam ter sprake. Tegen dit laatste protesteerden de vakbonden.

Volgens de vakbonden zou het gebruik van dienstencheques voor kinderopvang de bestaande dienstverlening uithollen en privatisering in de hand werken. Minister Landuyt toonde veel begrip voor de syndicale argumenten. In een persmededeling stelt hij: “Het gebruik van dienstencheques moet aanvullend zijn, in functie van specifieke noden zoals flexibele kinderopvang. Soepele kinderopvang via dienstencheques moet uiteraard voldoen aan de bestaande erkenningsvoorwaarden.”

De minister geeft de vakbonden zelfs goede raad: “Zij moeten bezorgd zijn gezien de situatie van de werknemers binnen de bestaande initiatieven. Ik dring al lang aan op de regularisatie van de nepstatuten, bijvoorbeeld in de kinderopvang. Daarom zal ik aanstaande vrijdag op de ministerraad een regeling vragen aan de Vlaamse minister van Welzijn in verband met de huidige eisen inzake diploma voor begeleider in de kinderopvang.”

De regeling zou een wijziging betekenen van het besluit van 23 februari 2001 dat bepaalt dat tegen 2007 minstens 50% van de begeleiders buitenschoolse kinderopvang over een diploma in de kinderzorg moet beschikken. Momenteel beschikken de meeste begeleiders over een attest in de buitenschoolse kinderopvang. Landuyt wil een erkenning van de verworven competenties omdat meer dan 40% van de begeleiders een relevante werkervaring kan aantonen van meer dan vijf jaar. Dit moet leiden tot een verbetering van het statuut.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen