< Terug naar overzicht

Kritiek taboe op Nederlandse werkvloer

Recht door zee en niet bang een blad voor de mond te nemen, luidt de Nederlandse reputatie. Dat is heel anders op de werkvloer. Uit angst voor hun carrière slikken werknemers hun kritiek in.

Ruim de helft van de Nederlanders denkt dat eerlijke en waarheidsgetrouwe kritiek op de baas schade kan toebrengen aan hun carrière. Een even grote groep durft collega’s niet te vertellen wat er beter kan. Dit blijkt uit onderzoek van HR-adviesbureau Cubiks bij organisaties in zeven Europese landen.

Kritiek op het management levert de meeste problemen op: 54% van de ondervraagden vreest het verdere verloop van zijn loopbaan bij kritiek op leidinggevenden. Desgevraagd onderbouwt 49% van hen dit met de stelling dat zijn manager een cruciale rol speelt in het verloop van zijn carrière.

Ook het bekritiseren van collega’s leidt tot problemen. Bijna de helft van de ondervraagden (46%) vindt het zeer moeilijk om collega’s eerlijk te vertellen wat er beter kan. Naast het geven van kritiek, levert ook het ontvangen hiervan pijn in de buik op. Meer dan de helft van de Nederlandse en 60% van de Europese ondervraagden voelt zich hierbij niet op zijn gemak.

Feedback blijkt dus geen gemeengoed te zijn. Dat lijkt vanzelfsprekend aangezien het management weinig investeert in het creëren van een sfeer waarin dit wel kan. Ruim 40% van de Nederlandse en 50% van de Europese managers besteedt maximaal een tiende van de tijd aan het creëren van een feedbackcultuur.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen