< Terug naar overzicht

Kritiek op managementopleiding barst los in Groot-Brittannië

Moet men van nature een leider zijn of kan men managementvaardigheden ook aanleren? Die vraag duikt op in Groot-Brittannië. De 35 miljoen Britse pond die de BBC in managementcursussen pompte, rendeert niet volgens analisten. Ze spreken over een ‘fiasco’ en over ‘wanbeheer van gelden’. Dat meldt aan de HR-vakpublicatie Personnel Today.

De kritiek op de BBC komt uit eigen huis, van de interne HR-consulent Paul Kearns. De cursus ‘leading management’ loopt sinds september 2003 aan de Ashridge Management School. Hij kost 5000 pond per deelnemer, maar houdt volgens Kearns “geen enkel verband met de bedrijfsdoelstellingen”. De cursus mist “harde meetbaarheid” in resultaten. Kearns ging zes maanden na de start van de cursus bij de BBC aan de slag. Een bron bij de omroep staat perplex en meldt aan Personnel Today dat ze niet begrijpt dat Kearns “maanden nadat hij amper enkele dagen de cursus volgde” zijn kritiek openbaar maakt.


De toekomst van dergelijke leiderschapsprogramma’s staat ter discussie. Ze moeten volgens managementexperts stilaan hun waarde bewijzen. Multinationale organisaties spenderen elk jaar tot 34 biljoen pond aan leiderschapsontwikkeling, maar bereiken daarmee weinig resultaat, zo luidt de kritiek. “Sommige cursussen renderen, de meeste zijn verloren geld”, zegt John Burgoyne, professor Management Learning aan de Universiteit van Lancaster en aan het Henley Management College. “We moeten het cursusgeld gerichter spenderen, niet gewoon meer uitgeven.” Bedrijven hebben volgens Burgoyne nood aan meetbare instrumenten, niet aan theoretische conclusies. Daar ligt de uitdaging.


De vraag is of men voor leiderschapscursussen een return on investment (ROI) kan berekenen. Goed leiderschap rendeert pas op lange termijn en mag men niet zonder meer in financiële termen uitdrukken. Dat is een vaak gehoorde kritiek, maar klokkenluider Kearns is hierover duidelijk: “Managementscholen die stellen dat ROI berekenen niet mogelijk is voor leiderschapscursussen geven toe dat hun programma’s niet renderen. Ze zijn veroordeeld door hun eigen excuses. Ze ontwijken de meetbaarheid van hun opleiding al veel te lang.”

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen