< Terug naar overzicht

Krapte op Vlaamse arbeidsmarkt nadert recordniveau

De krapte op de Vlaamse arbeidsmarkt blijft toenemen, ondanks de vele berichten over ontslagen en herstructureringen. Het aantal werkzoekenden per vacature ligt dicht bij het laagterecord: per vacature zijn er nog amper 3,8 werkzoekenden in Vlaanderen.

Dat blijkt uit de herfstnota van de VDAB, een rapport over de stand van zaken op de Vlaamse arbeidsmarkt. Het lange-termijngemiddelde van de spanningsindicator, die aangeeft hoeveel werkzoekenden er per vacature zijn, staat nu op 3,8. Dat cijfer wijst volgens de VDAB op een ‘zeer krappe arbeidsmarkt’.

In 2010 bedroeg het cijfer nog 6 en in 2004 was het meer dan 9. De spanning op de arbeidsmarkt neemt al sinds 2004 toe en is alleen even onderbroken door de effecten van de financiële crisis in 2008. Ook die effecten zijn al uitgewerkt en de spanning is nu groter dan in 2008.

Een andere vaststelling is dat een verzwakkende conjunctuur altijd een vertraagd effect heeft op de arbeidsmarkt. De Vlaamse arbeidsmarkt is pas in de loop van dit jaar gaan verslechteren. Voordien is twee jaar lang het aantal werkzoekenden afgenomen en het aantal vacatures gestegen.

Ondernemersorganisatie Unizo vindt dat het tijd is voor een andere aanpak, waarbij de vacature de maatstaf wordt in plaats van de werkzoekende. “Om de kansen van de werkzoekenden te maximaliseren, moet de begeleiding vertrekken vanuit de beschikbare vacatures en niet omgekeerd”, zegt Unizo.

Bron: De Standaard / De Morgen

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen