< Terug naar overzicht

Krapte op de arbeidsmarkt donkere wolk aan ondernemingshemel

Het Verbond van Belgische Ondernemingen verwacht dat de economische groei in België zal terugvallen van 3% in 2006 tot 1,9% in 2007. Dat blijkt uit de zesmaandelijkse Focus Conjunctuur van de werkgeversorganisatie.

“De conjunctuurpiek die we nu beleven, is van tijdelijke aard”, aldus Caroline Ven, directeur van het economisch departement van het VBO. “Onder meer door problemen op het vlak van de productiecapaciteit, vooral door een gebrek aan geschikt personeel, en de vrees voor een verdere verslechtering van de concurrentiekracht, heeft de groei zijn plafond bereikt”.
In de conjunctuurenquête sprak 76% van de bevraagde sectoren zich positief uit over de huidige economische situatie (dat is evenveel als zes maanden geleden). Voor de conjunctuur van het komende half jaar is slechts 37% optimistisch, ten opzichte van 58% in juni 2006.
Vooral het aantrekken van personeel is een probleem. Het niet vinden van geschoold personeel zorgt ervoor dat zeven op tien economische sectoren kampt met capaciteitsproblemen. In juni 2006 was 32% van de sectoren de mening toegedaan dat de krapte op de arbeidsmarkt zou toenemen, nu ligt dit percentage op 45%. Voorts vrezen de sectoren een verlies aan concurrentiekracht door de oplopende loonkosten en een ongunstige euro-dollarkoersverhouding.
Bovendien zullen de groeimotoren in 2007 op een lager toerental draaien. Voor de uitvoer verwacht slechts 18% van de sectoren een positieve ontwikkeling. In de vorige rondvraag lag dit percentage meer dan dubbel zo hoog (50%). Een ander aspect dat verklaart waarom de vooruitzichten inzake rendabiliteit en investeringen minder positief zijn, is de energiekost: 88% van de sectoren denkt dat de hoge energiekosten ook in 2007 zullen aanhouden.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen