< Terug naar overzicht

Kosten werkplek gedaald in 2011

In 2011 kostte een gemiddelde werkplek in België 11.776 euro. Dat is een kleine daling ten opzichte van 2010. De accommodatie en de ICT-infrastructuur nemen de grootste hap uit het budget.

Dat blijkt uit een studie van consultant AOS Studley, die sinds 2006 deze index naar de kostprijs per werkplek in kantoorgebouwen opstelt. In 2011 bedroeg de kostprijs 11.776 euro per werkplek per jaar, een daling met 0,27 procent in vergelijking met 2010.

De accommodatie (gebouw, huur, onderhoud, energie enz.) vertegenwoordigt 40 procent van de totale kostprijs, tegenover 36 procent voor de kosten voor ICT-infrastructuur (algemene hardware per werkplek, klassieke burotica-toepassingen en bijbehorende
diensten, met uitzondering van de specifieke programma’s eigen aan de activiteiten zelf van een onderneming).

Middelen en diensten zoals beveiliging, catering en schoonmaak zijn goed voor 19 procent van het totaal. Het beheer van het vastgoed en de facility services (strategisch beheer, helpdesk, rapporteren enz.) vertegenwoordigen 4 procent van het totaal, terwijl de externe diensten (vergaderzalen, hotels en vervoer) de overige 1 procent voor hun rekening nemen.

Door de automatische indexatie van de huur en de hogere energiekosten stegen de kosten voor vastgoed en accommodatie vorig jaar. Toch slaagden bedrijven erin om de kosten te doen dalen door het heronderhandelen van lopende huurcontracten of het afsluiten van een nieuw contract. Ook een optimalisatie van de gebruikte oppervlakte per werkplek drukte de kosten.

De kosten voor facilitaire diensten daalden met 1,4 procent en die voor het management van de facilitaire diensten zelfs met 5,5 procent. De ICT-kosten stegen met 2,1 procent. Bedrijven hebben in 2011 geïnvesteerd in nieuwe hardware en programma’s om de stijgende behoefte aan mobiliteit (en dus ook beveiliging) van de bedrijfsdata in te vullen.

AOS Studley verwacht dat de vastgoedkosten zullen blijven dalen door de onzekere conjunctuur.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen