< Terug naar overzicht

Kortdurende werkloosheid geen groot nadeel bij het vinden van een baan

Kortdurende werkloosheid is een troef bij het vinden van een baan. Hoe langer de werkloosheid duurt, hoe minder kansen men krijgt van rekruteerders.

Onderzoekers van de Harvard Business School publiceerden een onderzoek, uitgevoerd op de Zwitserse arbeidsmarkt. Ze lieten twee administratieve medewerkers met een gelijkwaardig cv reageren op 680 vacatures. De eerste meldde in haar begeleidende brief dat ze werkte, de andere dat ze werkloos was gedurende ofwel een half jaar ofwel tot twee en een half jaar. Werkloosheid bleek niet echt een probleem te zijn, als ze niet langer dan een jaar duurde. Daarna vergroot het nadeel van verouderende kennis. Die verklaring wordt gegeven door Zwitserse personeelschefs in een andere enquĂȘte in het kader van hetzelfde onderzoek.

Vanaf twee en een half jaar werkloosheid wordt de kans op het vinden van een nieuwe baan miniem. Hoe langer de werkloosheid duurt, hoe meer werkgevers vermoeden dat er iets mis is met de sollicitant, tenzij die onder de dertig is en andere noemenswaardige verwezenlijkingen en activiteiten kan voorleggen, zoals een taal aanleren of vrijwilligerswerk.

Arbeidsmarkten verschillen echter. Op meer dynamische arbeidsmarkten zullen managers een half jaar werkloosheid al te lang vinden. De duur van de werkloosheid vooraleer die ook effectief nadelig wordt, varieert dus van land tot land.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen