< Terug naar overzicht

Kordate aanpak helpt werklozen

Een werkloze zal na een sanctie drie tot vier keer vaker een job vinden dan een collega die door de RVA ongemoeid is gelaten. Meer dan een vijfde van de definitief geschorste werklozen vindt binnen het jaar alsnog werk.

Dat blijkt uit een studie van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). De RVA nam het parcours onder de loep van de bijna 115.000 werkzoekenden aan wie het een verwittigingsbrief stuurde. In zo'n brief nodigt de RVA de werkzoekende uit om na 15 maanden (voor jongeren) of na 21 maanden (voor al wie ouder dan 25 is) te bewijzen dat hij of zij actief op zoek is naar werk. Na die aanmaning bleek 16 procent onder hen binnen de zes maanden een job te hebben gevonden.

Degene die geen werk vonden na een eerste aanmaning, worden op een evaluatiegesprek verwacht. Pas na een derde negatief evaluatiegesprek volgt een definitieve schorsing.

Volgens de RVA-cijfers voor 2009 kregen 10.905 mensen een negatief rapport bij hun tweede gesprek en dus een sanctie. Van hen vonden 962 (of 8,8 procent) daarna binnen de drie maanden een job.

Opmerkelijk: van de 16.010 mensen die bij hun tweede gesprek een positief rapport kregen en dus geen sanctie, vonden er daarna slechts 404 (of 2,5 procent) een job. Met andere woorden: de uitstroom naar werk is driemaal zo groot na een sanctie.

Zelfde tendens na het derde gesprek, blijkt uit de RVA-studie. Van de 2720 mensen die na een negatieve evaluatie hun uitkering kwijtraakten, vonden er 593 (of 21,8 procent) nadien werk binnen het jaar.

Inspanning leveren


Van de 3026 mensen die na een positieve evaluatie aan een sanctie ontsnapten, vonden er slechts 173 (of 5,7 procent) een job binnen het jaar.

Andermaal blijkt daaruit dat een sanctie of het dreigen met sancties werkt. Al geldt dat niet voor iedereen, uiteraard. 29 procent van de werklozen die driemaal een negatief rapport kregen, belandt bij het OCMW.

“De uitstroom naar werk neemt toe naarmate de sanctie zwaarder wordt”, stelt federaal minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) vast. “Dat bewijst dat een kordate activering loont. Maar dat mag natuurlijk niet leiden tot een heksenjacht. Het is niet de bedoeling om voortaan méér negatieve evaluaties te geven, alleen maar omdat we vaststellen dat de kans op werk daarna blijkbaar groter is dan na een positieve evaluatie.”

Bron: Het Laatste Nieuws

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen