< Terug naar overzicht

Knelpuntberoepen open voor niet-EU-burgers

Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael wil vanaf 1 januari 2009 knelpuntberoepen openstellen voor werknemers van buiten de EU.

Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (Open VLD) hield al eerder een pleidooi voor economische migratie (zie HR Square De Week nr. 223). Nu schuift hij ook een concrete timing naar voren. Vanaf 1 mei wil hij een vrij verkeer voor alle werknemers uit de nieuwe lidstaten die sinds 1 mei 2004 lid zijn van de EU. Vanaf 2009 moet daar het vrij verkeer voor de werknemers uit Roemeniƫ en Bulgarije bij komen. Vanaf dan moeten ook knelpuntberoepen worden opengesteld voor niet-EU-werknemers.

Opdat er een systeem van gecontroleerde economische migratie kan komen, moet onze wetgeving worden aangepast, voor wat betreft de toegang tot het grondgebied en de tewerkstelling van buitenlandse werkkrachten. Daarvoor is volgens de minister overleg nodig met alle federale en regionale ministers van Werk. Zij moeten in overleg met de sociale partners een lijst van knelpuntberoepen vastleggen en de noodzaak aan arbeidskrachten bepalen.


Bron: De Morgen

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen