< Terug naar overzicht

Kmo’s voorzichtig met aanwervingen

Minder dan een kwart van de Belgische kmo’s denkt in het volgende kwartaal mensen aan te werven. Opvallend is dat degene die wel aanwerven een uitbreiding op het oog hebben. Ook zou het gros van de aanwervingen voor lange termijn zijn.

Dat blijkt uit de driemaandelijkse barometer van HR-dienstverlener SD Worx die peilt naar de tewerkstellingsprognoses bij 821 kmo’s. Sinds de start van de barometer twee jaar geleden, lag de intentie om aan te werven nooit zo laag.

In september 2010 verwachtte nog bijna 40 procent van de kmo’s een toename van de tewerkstelling. Nu blijven daar nauwelijks 23,8 procent van over. Voor het tweede kwartaal op rij is er een daling in de tewerkstellingsvooruitzichten.

Iets meer Vlaamse (25 procent) dan Waalse (18,5 procent) kmo’s denken er aan om volgend kwartaal medewerkers aan te werven.

Opmerkelijk is wel dat kmo’s die wel aanwervingen plannen, dit vooral doen met het oog op uitbreiding (11 procent). 6,7 procent werft enkel aan omwille van vervanging en 5,5 procent werft aan omwille van vervanging én uitbreiding.

Nog opvallend is dat 90 procent van de nieuwe werknemers een contract van onbepaalde duur krijgen. Een jaar geleden was dit slechts 82 procent.

Amper één op de drie (35 procent) denkt dat hun vacatures snel zullen ingevuld geraken. Eveneens een derde denkt het omgekeerde en verwacht een moeilijke zoektocht naar een geschikte kandidaat.

Tot slot kijken kmo’s enigszins optimistisch naar 2013. 23 procent van de kmo’s denkt dat ze eind 2013 meer personeel zullen tewerkstellen dan vandaag, amper 13 procent vreest een daling van het aantal medewerkers.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen