< Terug naar overzicht

Kmo’s onzeker over toekomst

2012 start slecht op economisch vlak voor kmo’s en ondernemers. Bijnaéén op de vijf verwacht het komend kwartaal mensen te moeten ontslaan. Slechts elf procent denkt eraan medewerkers aan te werven.

De Unizo-barometer, de driemaandelijkse conjunctuurindicator voor Vlaamse kmo’s daalt voor het vierde kwartaal op rij tot 96,2 punten, het laagste peil ooit. De onzekere economische situatie, de verschillende reeds genomen en nog aangekondigde lastenverhogingen en de snel stijgende olieprijzen zijn de belangrijkste redenen.

Bijna 40 procent van de Vlaamse ondernemers heeft minder werk ten opzichte van het vorige kwartaal. Vandaag zegt ruim 36 procent van de ondernemers minder werk te verwachten ten opzichte van het vorige kwartaal. Het is de eerste, weliswaar beperkte, stijging van het cijfer nadat de deelindex drie kwartalen op rij forse dalingen liet optekenen.

Bijna 40 procent kampt met een verslechterde rendabiliteit ten opzichte van het vorige kwartaal, toen een derde van de ondernemers wees op een verslechtering. Het is de vierde opeenvolgende daling van het deelindexcijfer.

37 procent van de ondernemers verwacht dat de toekomstige financiële situatie zal verslechteren het komende kwartaal. Het aantal ondernemers met zicht op een betere rendabiliteit liep in drie kwartalen tijd terug van 34 procent tot 19 procent. 36 procent van de ondernemers zegt meer last te hebben van slechte betalers. Ten slotte ondervindt ruim 4 op de 10 ondernemers sterkere prijsconcurrentie.

Bijna 17 procent van de ondernemers stelt dit kwartaal minder mensen tewerk dan tijdens het vorige kwartaal. 9 procent wierf mensen aan. Driekwart van de ondernemers slaagt er voorlopig in om het personeelsbestand op peil te houden.

18 procent van de ondernemers verwacht het komende kwartaal mensen te moeten ontslaan, 11 procent denkt eraan mensen aan te werven. Ruim 7 ondernemers op 10 verwacht een stabiel personeelsbestand voor het komende kwartaal.

Bijna 7 op de 10 ondernemers is vandaag ontevreden over de algemene toestand van de economie.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen