< Terug naar overzicht

Kmo’s creëerden 10 procent nieuwe jobs voorbije vijf jaar

Het aantal jobs in Belgische kmo’s steeg het voorbije jaar met 2 procent. Wallonië kende met 4,3 procent de sterkste groei. In Brussel steeg de kmo-tewerkstelling met 1,3 procent en in Vlaanderen met 1 procent.

2010 was daarmee een uitstekend jaar voor de kmo-tewerkstelling in België en het op één na beste jaar sinds 2005. Dat blijkt uit de kmo-jobindex van SD Worx.

De tewerkstelling in de Belgische kmo’s steeg in 2010 met 2 procent. Sinds de start van de kmo-jobindex werden alleen in 2007 meer nieuwe kmo-jobs gecreëerd. De groei was het zwakst in Vlaanderen (+1 procent) en het sterkst in Wallonië (+4,3 procent).

In Brussel steeg het aantal kmo-jobs in 2010 met 1,3 procent, na een rampzalig 2009 waarin meer dan 2 procent van de kmo-jobs werd vernietigd.

Kleinste kmo's


Groeisectoren in Vlaanderen waren de immobiliënsector, de uitzendsector en de wegenbouw. In Wallonië kwamen er nieuwe jobs bij in de bouw, de uitzendsector, de softwarenontwikkeling en de logistiek.

De meeste van deze nieuwe jobs werden gecreëerd in de kleinste kmo’s, met minder dan twintig werknemers.

Vooral de Limburgse en de West-Vlaamse kmo’s werven aan. In Limburg steeg de tewerkstelling met 2,6 procent. In West-Vlaanderen met 2,4 procent.

Ook in Vlaams-Brabant keert het tij en nam het aantal kmo-jobs in 2010 met 0,7 procent toe. Na zes opeenvolgende kwartalen van jobverlies (-2,4 procent) tussen september 2008 en maart 2010.

Limburg kampioen


Opmerkelijk is vooral de zeer sterke jobcreatie van de voorbije jaren. Tussen 2005 en 2010 kwamen er in België op 100 kmo-jobs 10 nieuwe kmo-jobs bij.

Wallonië spande de kroon met 11,5 procent tewerkstellingsgroei, tegenover 7,3 procent in Vlaanderen en 6,3 procent in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het aantal nieuwe kmo’s steeg op vijf jaar met 10 procent.

Absolute koploper qua jobcreatie in Vlaanderen is de provincie Limburg. De voorbije vijf jaar slaagden de Limburgse kmo’s erin om op 100 bestaande jobs (in voltijdse equivalenten) 12 nieuwe jobs te creëren.

Dat is meer dan dubbel zoveel dan de kmo’s in de provincie Antwerpen. In de andere Vlaamse provincies steeg de kmo-tewerkstelling met ongeveer 7 procent.

De kmo-jobindex van SD Worx geeft sinds 2005 de evolutie aan van de structurele tewerkstelling in kmo’s. De jobindex is gebaseerd op een steekproef van 16.496 ondernemingen, die samen in totaal 157.670 personen tewerkstellen.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen