< Terug naar overzicht

Kmo’s behouden tewerkstelling

Er is geen jobwinst, maar ook geen jobverlies voor de Belgische kmo’s in het tweede kwartaal van 2009. De kmo-werkgevers kijken zelfs positief uit naar het komende halfjaar.

De kmo-jobindex van HR-dienstverlener SD Worx staat eind juni 2009 op 107,8. Dat is exact hetzelfde niveau als eind maart 2009 en maart 2008.
Dat betekent dat er sinds januari 2005 op 100 voltijdse werknemers 7,8 nieuwe kmo-arbeidsplaatsen zijn gecreëerd.
SD Worx stelt vooral een toename van het aantal jobs in de quartaire sector vast (zorg, sociaal werk, onderwijs, cultuur, openbare besturen). Daartegenover staat een globale daling in zowel de secundaire als de tertiaire sector.

Regio’s


Op regionaal niveau is het beeld genuanceerder. Daar blijkt in het tweede kwartaal een toename van 0,3 procent voor Vlaanderen, tegenover een daling van 0,6 procent voor Wallonië en 0,2 procent voor Brussel.
Op provinciaal niveau was er in het tweede kwartaal sprake van een lichte toename in Antwerpen (+0,1 procent) en Oost-Vlaanderen (+0,2 procent). Een sterke groei van de tewerkstelling deed zich voor in West-Vlaanderen (+1,8 procent).
Voor het derde kwartaal op rij gingen er kmo-jobs verloren in Vlaams-Brabant (-0,7 procent). Na een negatief laatste kwartaal 2008 en nulgroei in het eerste kwartaal van 2009 verdwenen ook in Limburg opnieuw jobs.

Kleine kmo’s


De kleinste kmo’s (minder dan 20 werknemers) trekken de kar. In België stijgt de tewerkstelling in dit segment met 0,1 procent, in Vlaanderen met 0,5 procent, in West-Vlaanderen zelfs 2,1 procent. Ook in Antwerpen (+0,2 procent) en Oost-Vlaanderen (0,4 procent) is er sprake van groei.
In de kmo’s met 20 tot 49 werknemers en 50 tot 99 werknemers verdwijnen er jobs, maar omdat de kleinste kmo’s 89,8 procent van het Belgische kmo-landschap uitmaken, weegt de groei in dit segment uiteindelijk zwaarder door dan de daling van de tewerkstelling in de andere segmenten.

Prognose


In een telefonische enquête bij 387 kmo-bedrijfsleiders peilde men ook naar de evolutie van toekomsitige tewerkstelling. Drie op de vier (72 procent) respondenten zien dat de kmo-tewerkstelling in het laatste kwartaal van 2009 gelijk blijft. Eén op de vijf (22 procent) verwacht zelfs een stijging. Voor het eerste kwartaal van 2010 verwacht 81 procent van de Belgische kmo’s een status quo en denkt nog altijd 14 procent te kunnen aanwerven.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen