< Terug naar overzicht

Kleine loonkloof mannen en vrouwen in België

In West-Europa komen de grootste beloningsverschillen voor in Duitsland. Hier verdienen vrouwelijke managers 22 procent minder dan mannen. Het verschil is het kleinst in België (6 procent) en Zwitserland (7 procent). Wereldwijd staat Qatar onderaan. Vrouwen verdienen daar 38 procent minder dan mannen.

Dat blijkt uit internationaal onderzoek van consultant Mercer bij 264.000 managers in 41 landen. Vrouwelijke managers verdienen 14 procent minder voor hetzelfde werk dan mannen. In Duitsland is dit verschil zelfs 22 procent. Duitsland wordt gevolgd door Oostenrijk (20 procent), Zweden (19 procent), Spanje en Griekenland (18 procent).

Het verschil is het kleinst in België (6 procent) en Zwitserland (7 procent). Wereldwijd staat Qatar onderaan. Vrouwen verdienen daar 38 procent minder dan mannen.

De beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen zijn nog vaak toe te schrijven aan discriminatie. Maar ook andere factoren bieden een verklaring bieden. Vrouwen zijn vanwege hun kinderen een periode uit het arbeidsproces met als gevolg dat hun marktwaarde niet is toegenomen door minder jaren werkervaring.

Ook kan het gegeven dat vrouwen vaker dan mannen parttime werken, speelt hen parten. Percepties over parttimers dat ze minder betrokken en loyaal zijn, hebben een negatief effect op de beloning.

Een andere verklaring is dat vrouwelijke managers vaak HR of marketingfuncties hebben; deze beroepsgroepen hebben een lagere impact op de kerntaken van een bedrijf dan sales of operations functies die vaker door mannen uitgevoerd worden.

Deze cijfers komen overeen met een studie van de Oganisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso). Volgens deze studie bedraagt de gemiddelde loonkloof tussen mannen en vrouwen gemiddeld 15,9 procent.

Ook volgens de Oeso-studie is Duitsland koploper met een verschil van bijna 22 procent, gevolgd door Groot-Brittannië (19,8 procent) en Finland (19,7 procent).

België doet het ook in deze studie niet slecht in Europees perspectief met een loonkloof van 8,9 procent. Enkel in Noorwegen (8,7 procent) en Hongarije (6 procent) is de kloof nog kleiner.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen