< Terug naar overzicht

Kiezen voor beste kandidaat is niet altijd verstandig

Het Nederlandse vaktijdschrift Overheidsmanagement raadt aan om niet de beste kandidaat aan te werven, maar iemand die gewoon aan de eisen voldoet. De crème de la crème loopt immers snel weer de deur uit.

Bij het invullen van een vacature moeten HR-managers niet altijd voor de crème de la crème onder de sollicitanten gaan. Jonge, getalenteerde kandidaten zijn namelijk snel weer vertrokken. Een werkgever kan dan beter kiezen voor een kandidaat die gewoon aan de eisen voldoet. Dat blijkt uit de analyse van het boek Recruitment Kengetallen, dat onlangs in Nederland gepresenteerd werd. De uitgave komt van Hans Hoekstra (van onderzoeksbureau Intelligence Group) en Jelle Dijkstra (expert in rekrutering en het gebruik van ken- en stuurgetallen).

Stelselmatig het neusje van de zalm kiezen, brengt de continuïteit van de organisatie in gevaar. Jonge en hoogopgeleide kandidaten verlaten vaak binnen twee jaar de organisatie, en dan kan de zoektocht opnieuw beginnen. 16% van de kwalitatief beste kandidaten is binnen een jaar alweer vertrokken. Bij sommige organisaties loopt dat percentage zelfs op tot 30 à 40%. Op lange termijn kost dat bedrijven een bom geld.

De auteurs pleiten voor een andere manier van werven en selecteren. Hun advies: verspil geen tijd aan het werven van kandidaten voor moeilijk opvulbare posities. Kijk liever of functies niet kunnen worden herverdeeld. Het loont ook de moeite om na te gaan of er intern iemand is die onder begeleiding van een coach het werk kan doen. Bijkomend voordeel is dat werknemers nieuwe kansen krijgen. Verder is het afbreukrisico dat iemand snel weer vertrekt, ook veel kleiner.

Nog enkele opvallende getallen:het invullen van een vacature duurt gemiddeld 41 dagen
één op de tien werknemers is ongeschikt voor de functie die hij vervult
driekwart van de werknemers voldoet aan de functiedoelstelling en 14% overtreft zelfs de verwachtingen.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen