< Terug naar overzicht

Kantoortuin of cubicle?

Terwijl u gruwelt bij de gedachte aan een werkplek in een open kantoortuin, fleurt uw collega helemaal op bij het vooruitzicht op een hoop drukte en gedoe. Hoe komt het dat sommige mensen absoluut niet functioneren in een lawaaierige massa en anderen een gonzende bedrijvigheid nodig hebben om te presteren?

Hoe ziet het ideale kantoor eruit? Een informele rondvraag levert een waaier van antwoorden op: van grote open ruimtes, over flexplekken tot een eigen bureau – liefst thuis. Een aantal respondenten maakt het niet zoveel uit, “zolang ze maar onder collega’s zijn.” Daartegenover staan de eenzaten wier contacten bij voorkeur via mail en skype verlopen.

Het moge duidelijk zijn: evenveel voorkeuren als werknemers. Maar over één zaak zijn de respondenten het eens: opdrachten die concentratie vereisen, worden bij voorkeur alleen en in stilte afgewerkt.

Dat is niet zo verwonderlijk, zo lezen we in VDAB MagEzine. Toch niet als we de Canadese onderzoeker Tim Welsh mogen geloven. Hij stelt immers dat niet enkel het feit dat we elkaar horen, maar ook dat we elkaar zien, onze productiviteit naar omlaag haalt.

Welsh kwam tot deze conclusie na volgend experiment: een man kreeg de opdracht een computertaak uit te voeren, terwijl naast hem een collega zat die een andere computertaak kreeg. Nadien moest hij de taak verder afwerken, terwijl z’n collega naar een andere kamer ging. Wat bleek? Wanneer de man zijn collega zag werken, zorgde dit voor verstrooiing en ging zijn eigen productiviteit achteruit. Zodra de collega verhuisde naar de andere kamer en de man hem niet meer zag werken, werd hij niet langer afgeleid en verhoogde zijn productiviteit.

Volgens Welsh kon de man zich minder goed concentreren in aanwezigheid van zijn collega, omdat hij zich spiegelde aan zijn gedrag. Door naar collega’s te kijken, zouden dezelfde neuronen actief worden als in het brein van de ander. In gedachten imiteren we elkaar dus. “Vervolgens moet het brein de neiging onderdrukken om dezelfde handelingen daadwerkelijk uit te voeren. Dat kost tijd en moeite, en vaak lukt het ook niet”, zegt Welsh.

Als uw collega lekker achterovergeleund leest, terwijl u een stuk schrijft, dan kan dat ook behoorlijk interfereren met uw houding, rechtop achter de pc. De ‘codes’ voor wat uw collega doet, wedijveren in zo’n geval eveneens met elkaar. Een halfhoog werkhokje of cubicle kan helpen. Al zijn er aanwijzingen dat ook geluiden voor interferentie kunnen zorgen.


Bron: VDAB MagEzine, mei 2008

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen