< Terug naar overzicht

Kansen jongeren op arbeidsmarkt nemen toe

Tegen de Europese trend in, is het aantal werkende personen in België tijdens het derde kwartaal van 2010 gestegen. In België zijn nu zo'n 4.488.000 mensen aan het werk en 424.000 werkloos. Zo blijkt uit cijfers van de FOD Economie.

In het derde kwartaal van 2010 bedroeg de werkgelegenheidsgraad 62 procent, de werkloosheidsgraad 8,7 procent en de activiteitsgraad 67,9 procent. De activiteitsgraad verwijst naar het aantal arbeidskrachten (werkenden en werklozen) in procenten van de bevolking tussen 15 en 64 jaar.

In vergelijking met het vorige kwartaal is het aantal werkende gestegen met 1 procent. Bij een vergelijking met de eerste drie kwartalen van 2009 neemt de werkgelegenheid toe met 1,3 procent.

In de Europese Unie daarentegen nam tussen de eerste drie kwartalen van 2009 en dezelfde periode in 2010 het aantal werkende personen af met iets meer dan 1,6 miljoen of 1,8 procent. België scoort wat de evolutie van het aantal werkende personen betreft het best, na Malta.

Beterschap, maar onrustwekkend


De kansen van jongeren op de Belgische arbeidsmarkt verbeteren licht. In het derde kwartaal van 2010 steeg het aantal jongeren met werk met 10,8 procent in vergelijking met het vorige kwartaal. Al blijft de jeugdwerkloosheid stijgen, maar is de toename minder uitgesproken dan de voorgaande jaren.

Niettemin blijft de werkloosheidsgraad van jongeren (22,5 procent in derde kwartaal 2010) onrustwekkend hoog. Eén op vijf Europese jongeren die zich op de arbeidsmarkt aanbieden, is werkloos. De werkloosheidsgraad van jongeren varieert van 8,3 procent in Nederland tot 40,7 procent in Spanje.

Bron: FOD Economie

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen