< Terug naar overzicht

Jobkanaal haalt diversiteitsdoelstelling niet

Vanaf januari wilde Jobkanaal – een initiatief van de werkgeversorganisaties Unizo, Voka en Verso – jaarlijks 5000 mensen uit de kansengroepen via arbeidsbemiddeling aan een baan helpen, maar dat is dit jaar niet gelukt. Het initiatief maakt deel uit van het vernieuwde diversiteitsbeleid van Vlaams minister van Werk Frank Vandenbroucke (sp.a).

Jobkanaal slaagde erin van 1 januari tot en met 30 oktober van dit jaar bij 3212 bedrijven 10.836 arbeidsplaatsen te verzamelen voor kansengroepen. Het gaat specifiek over jobs voor allochtonen, mensen met een handicap en 50-plussers. Veel van die banen werden eerst drie weken exclusief op Jobkanaal aangeboden en gereserveerd voor kansengroepen. Uiteindelijk werden 25.854 mensen via bemiddelingsorganisaties, voornamelijk de VDAB, naar de jobs doorverwezen. Zo'n 2108 van de openstaande vacatures werden ingevuld door mensen uit een kansengroep. Meer dan de helft van die jobs ging naar werknemers van allochtone afkomst (1161). 50-plussers (534) en personen met een arbeidshandicap (413) geraakten veel minder gemakkelijk aan werk.
“Diversiteit is nog altijd niet sexy”, zegt projectcoördinator van Jobkanaal Sigrid De Bie. Ze wijst er wel op dat het jaar nog niet om is en dat de kaap van 2500 gehaald moet worden. “Vaak gaat het niet om vooroordelen. Een negatieve ervaring is genoeg om de deur voor kansengroepen dicht te slaan.” De Bie zag de houding bij veel bedrijven de afgelopen jaren toch positief veranderen. Maar vooral personen met een handicap blijven kansen op de arbeidsmarkt mislopen. “Alle bedrijven hebben allochtonen of 50-plussers in dienst. Mensen met een arbeidshandicap vallen veel vaker uit de boot”, aldus De Bie. “Concreet moet het doorverwijzingssysteem beter. Nu zijn er maar 2,2 doorverwijzingen per vacature. Dat is veel te weinig.”

De Standaard, 11 december 2007

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen