< Terug naar overzicht

Jobinhoud en doorgroeimogelijkheden bepalen keuze van ingenieurs

Een pas afgestudeerde ingenieur kiest voor een werkgever die hem functies aanbiedt met een interessante jobinhoud. Studenten die kiezen voor ingenieursstudies laten zich leiden door tewerkstellingskansen.

66 procent van de ingenieurstudenten beslist pas in het laatste jaar van zijn middelbare studie of zelfs daarna dat ze ingenieursstudies willen aanvangen. Dat blijkt uit een enquĂȘte bij 400 pas afgestudeerde ingenieurs, gevoerd door ie-net, de vereniging van alle ingenieurs in Vlaanderen naar aanleiding van de start van hun loopbaan.

97 procent van de studenten kiest voor ingenieursstudies omdat ze geboeid zijn door wetenschap en techniek. 93 procent wordt gemotiveerd bij zijn studiekeuze door de brede waaier aan jobs. 87 procent laat zich leiden door de tewerkstellingskansen.

Belang van wiskunde


Anderzijds valt op dat bijna negen op de tien studenten pas in het laatste middelbaar kiezen voor een ingenieursopleiding. Die keuze wordt grotendeels bepaald door de perceptie die ze op dat moment hebben van de arbeidsmarkt. Het is dus uitermate belangrijk dat er een correct beeld wordt neergezet van het 'ingenieur zijn'.

De grote diversiteit aan profielen binnen de ingenieursgemeenschap is ook terug te vinden in de basisopleiding. 85 procent van de bio- en burgerlijk ingenieurs komen uit de ASO-richtingen Grieks, Latijn of wetenschappen in combinatie met wiskunde.

Bij de industrieel ingenieurs komt 48 procent uit het ASO en 42 procent uit het TSO. De rode draad doorheen de opleidingen is dus een uitgebreid wiskundepakket. Maar vaak is het ook net de drempel die jongeren ervan weerhoudt om te kiezen voor ingenieursstudies.

Eenmaal afgestudeerd, kiest de jonge ingenieur voor een werkgever die hem functies aanbiedt met een interessante jobinhoud. 39 procent geeft dit aan als voornaamste reden bij de keuze van een werkgever. 37 procent geeft aan dat de doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf doorslaggevend zijn en nog eens 31 procent kiest zijn werkgever op basis van de opleidingsmogelijkheden.

Salaris


Ook het salaris is een belangrijke reden bij het uitzoeken van een werkgever. 38 procent laat zich hierdoor leiden. Jongeren halen ook deze elementen aan wanneer gevraagd wordt wat hen motiveert om zich in te zetten.

Daar scoren erkenning of waardering met 98 procent en ontwikkelings- en doorgroeimogelijkheden elk met zo'n 90 procent. Salaris komt daar op de vierde plaats met 88 procent en work/life balance staat op de vijfde plaats.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen