< Terug naar overzicht

Jobinhoud belangrijkste motivator

Jobinhoud gevolgd door verloning en een evenwichtige balans tussen werk en privé: dat zijn de belangrijkste factoren die de motivatie van werknemers bepalen. Deeltijdse werkenden beschouwen de balans tussen werk en privé als de sterkste motivator.

Dat blijkt uit een rondvraag van Randstad en onderzoeksbureau InSites bij 350 respondenten. De jobinhoud is nog steeds de belangrijkste motivator in iemands leven met een gemiddelde score van 5,5 op een schaal van 7.

Daarna komen in dalende volgorde verloning (4,8), de balans werk-privé (4,6), de werkomgeving en faciliteiten (3,7) en de bedrijfscultuur (3,6). Opvallend is dat het loopbaanpad en het bedrijf waar men werkt relatief laag scoren (respectievelijk 3 en 2,8).

De jobinhoud is voor de gemiddelde werknemer in België de belangrijkste professionele motivator. Bij kaderleden loopt dit op tot 6,1. Bij arbeiders is dit slechts 4,6.

Bij jongeren tussen 18 en 24 is verloning de belangrijkste motivator. Dit geldt ook voor arbeiders.

Zowel mannen als vrouwen vinden de balans werk-privé een even belangrijke motivator. Opvallend is echter dat werknemers die deeltijds werken daar veel meer belang aan hechten. Bij deze groep is de balans werk-privé zelfs belangrijker dan verloning.

Sociale media


Uit de rondvraag blijkt eveneens dat slechts één op de zes werknemers met een Facebook-account zijn baas als vriend heeft. Ook collega’s zijn met gemiddeld 11 procent niet zo gewenst als Facebook-vriend.

Op LinkedIn zijn bazen en collega’s wel welkom. Vier op de tien heeft zijn eigen baas toegevoegd aan zijn netwerk. Verder blijkt dat één op de drie LinkedIn-contactpersonen een collega is.

Ook de conversaties op beide netwerken verschillen. Op Facebook worden vooral nieuwtjes op het werk, over collega’s en de baas gedeeld. Op LinkedIn is de conversatie zakelijker en heeft men het vooral over vacatures in het eigen bedrijf. Over collega’s of bazen wordt er minder gepraat (geroddeld?).

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen