< Terug naar overzicht

Jobhoppen nefast voor salaris

Werknemers hebben een lager salaris als ze vaak van job wisselden in de eerste twaalf jaar van hun carrière. Jobhoppen is alleen op korte termijn gunstig voor uw loonstrook.

Sylvia Fuller, assistent-professor aan de University of British Columbia, onderzocht de loopbaanpaden van werknemers die vanaf 1970 startten op de Amerikaanse arbeidsmarkt. Uit dit onderzoek concludeert ze dat jobhoppers een lager salaris hebben. In twaalf jaar loopt het verschil op tot ongeveer 11%.

Het verschil is te verklaren doordat personen die snel van job veranderen niet in aanmerking komen voor salarisverhogingen die verbonden zijn aan een dienstperiode. Volgens Fuller gaat iemand die van baan wisselt er per keer ruim één procent op achteruit.

Opmerkelijk: vrouwen die voor de kinderen of om de carrière van hun echtgenoot van baan wisselen, ervaren zelfs een inkomensdaling van 2,6%. Ontslagen worden heeft nog iets meer impact. Wie ontslagen wordt, ziet zijn inkomsten volgens Fuller met 2,7% terugzakken. Die daling zou vooral veroorzaakt worden doordat die werknemers een periode werkloos thuis zitten.

Getrouwde mannen en vaders komen er overigens het beste van af. Als zij van job wisselen, gaat dat meestal gepaard met opslag. Tevens worden zij minder afgerekend op een periode van werkloosheid. Wel komt ontslag voor hen financieel het hardst aan.


Bron: P&O Actueel

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen