< Terug naar overzicht

Is werken tijdens de overgang naar het winteruur lonend?

Volgend weekend is het weer zover: tijdens de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 oktober, in principe om 3 uur, zullen we allemaal onze klokken één uur terugzetten. Welk gevolg heeft de overschakeling naar het winteruur voor de bezoldiging van werknemers die tijdens die nacht werken?

Het antwoord op deze vraag vinden we in de CAO nr. 30 die op 28 maart 1977 gesloten werd in de Nationale Arbeidsraad. De CAO is enkel van toepassing op de werknemers die in ploegen werken, die niet forfaitair per maand worden betaald en die zowel bij de overschakeling naar het zomeruur betrokken waren als bij de overschakeling naar het winteruur.


De werknemers die in totaal 16 uren zullen presteren tijdens de nachten waarop het zomeruur en het winteruur wordt ingevoerd, zullen voor de tijdens die twee nachten verrichte arbeid het normale loon ontvangen dat overeenstemt met 16 arbeidsuren van de nachtploeg op zaterdag.


Dat loon zal worden uitbetaald naar rata van 8 uren bij de eerste betaling volgend op de datum van overschakeling naar het zomeruur en naar rata van 8 uren bij de eerste betaling volgend op de datum van overschakeling naar het winteruur.


De uitbetaling van het loon naar rata van 8 arbeidsuren voor de 7 effectief gewerkte uren bij de overschakeling naar het zomeruur moet worden aanzien als een vervroegde betaling van het 9de uur dat zal worden gepresteerd bij de overschakeling naar het winteruur.


Het ploegenwerk zal dus zo moeten georganiseerd worden dat de ploeg die bij de overschakeling naar het winteruur 9 uren presteert, dezelfde ploeg is als deze die slechts 7 uren werkte bij de overschakeling naar het zomeruur.


Indien de organisatie van het werk niet toelaat dat dezelfde ploeg zowel bij de overgang naar het zomeruur als bij de overgang naar het winteruur ingezet wordt:ontvangen de werknemers die bij de overschakeling naar het winteruur 9 uren zullen presteren het normale loon dat overeenstemt met 9 arbeidsuren van de nachtploeg op zaterdag
ontvangen de werknemers die bij de overschakeling naar het zomeruur 7 uren presteerden het normale loon dat overeenstemt met 8 arbeidsuren van de nachtploeg op zaterdag.

Ann Vandewalle

Acerta Legal Consult

ann.vandewalle@acerta.be

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen