< Terug naar overzicht

Is uw bedrijf vrouwvriendelijk?

Het ESF-project ‘Entrance: vrouwen in de bouw’ presenteert twee instrumenten die bouwbedrijven moeten helpen een genderbewust beleid te voeren. Deze instrumenten zijn online beschikbaar voor de bouwbedrijven en reiken praktische tips aan voor een vrouwvriendelijke(re) bedrijfskoers.

De bouwsector is een uitgesproken mannenbastion: bouwbedrijven hebben amper vrouwen in dienst. De private bouwsector in België was eind 2003 goed voor 187.912 banen. Een overweldigende meerderheid van 177.143 daarvan werd ingenomen door mannen, niet meer dan 10.769 kwamen vrouwen toe. Slechts 6% van de werknemers in een bouwbedrijf was dus een vrouw. Een vergelijking met cijfers van andere EU-landen leert dat de geringe vertegenwoordiging van vrouwen in de bouwsector geen uitzondering is. De Europese Commissie, die ook zelfstandigen in haar statistieken opneemt, raamde de vertegenwoordiging van vrouwen in de Belgische bouwsector in 2002 op 7,5%. In het lijstje van toenmalige EU-leden kwam België daarmee uit op de negende plaats. Elk van de ons omringende landen (op Luxemburg na) deed beter. In Nederland beliep het percentage vrouwen 8,5%, in Frankrijk 9,6%, in het Verenigd Koninkrijk 9,4% en in Duitsland zelfs 13,2%.

De Confederatie Bouw Gent-Eeklo-Dendermonde wil meer vrouwen in de bouw en lanceerde in september 2004, met steun van het Europees Sociaal Fonds en de Vlaamse Gemeenschap het project ‘Entrance: vrouwen in de bouw’. De hoofddoelstelling van het project was via sensibilisatie de instroom en het behoud van vrouwen in de bouwsector bevorderen.

Het voornaamste eindresultaat van het project zijn twee genderinstrumenten, hulpmiddelen voor een bouwbedrijf om een genderbewust beleid en professioneel wervingsbeleid te voeren. De twee online instrumenten laten bouwbedrijven toe hun organisatie te scannen op vrouwonvriendelijke gebruiken. Beide scans loodsen de gebruiker door herkenbare situaties en reiken praktische tips aan die specifiek gericht zijn op de situatie van bouwbedrijven. Door tips te selecteren die bruikbaar zijn in uw onderneming, kan uw bedrijf een persoonlijk actieplan samenstellen.

De scans zijn online beschikbaar op www.vrouwenindebouw.be (niet-leden van Confederatie Bouw kunnen een tijdelijke login opvragen). De scans zijn reeds uitvoerig getoetst bij vijf pilootbedrijven en hebben hun deugdelijkheid bewezen.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen