< Terug naar overzicht

Internettool geeft kmo’s zicht op HR-beleid

HR-adviseurs Motmans-Van Havermaet en onderzoekers van de Universiteit Hasselt hebben een nieuw hulpmiddel ontwikkeld voor kmo’s en familiebedrijven. De ‘Quickscan HRM’ is een gratis online-instrument dat in kaart brengt hoever een onderneming staat op vlak van personeelsbeleid of HRM.

Op het internet wemelt het van de online-enquêtes en instrumenten allerhande om een organisatie te stroomlijnen of verbeteren, de een al wat serieuzer dan de ander. Motmans-Van Havermaet vroeg aan de onderzoekers Frank Lambrechts en Wim Voordeckers van het Kenniscentrum voor Ondernemerschap en Innovatie van de UHasselt (KIZOK), om hun toepassing op wetenschappelijkheid te verifiëren en verder uit te werken. Die academische component maakt het instrument waardevol en betrouwbaar.
Dr. Frank Lambrechts legt uit: “We scannen het bedrijf aan de hand van 75 gerichte vragen. Aan elk antwoord of score kennen we een bepaald gewicht toe, afhankelijk van de contextuele factoren waarin de onderneming zich op dat ogenblik bevindt. Zo spelen de omvang van het bedrijf, de ‘levenscyclusfase’ waarin het zich bevindt (opstart, groei,maturiteit) en natuurlijk ook de sector een belangrijke rol. Vooral medewerkers bij kennisintensieve ondernemingen hebben heel specifieke verwachtingen van hun werkgever.

”De ‘Quickscan HRM’ blijft een snelle en globale verkenning van de HR-bekwaamheid, maar toch bestrijkt de test alle domeinen van een goed uitgewerkt HR-beleid. De test richt zich in de eerste plaats naar familiebedrijven en kmo’s omdat daar de HRM-noden nog dikwijls het hoogst zijn, maar is in principe voor elk bedrijf een goede eerste profielschets. Aan de hand van het resultatenblad ziet de deelnemer onmiddellijk op welk domein hij een groen, oranje of rood licht krijgt. De test is niet louter bedoeld als meetinstrument, maar als aanzet om op basis van de bevindingen gericht te investeren in mensen. Niet louter medewerkers behouden, maar vooral de juiste medewerkers aan zich binden, is het achterliggende idee.

De ‘Quickscan HRM’ wordt door Motmans-Van Havermaet volledig gratis aangeboden op www.motmansvanhavermaet.be

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen