< Terug naar overzicht

Inspraak in werkuren en werkplaats is bijzondere motivator

Medewerkers die zelf kunnen beslissen wanneer en waar ze werken, ervaren minder conflicten om het werk met een gezinsleven te combineren. Dit leidt dan weer tot een hogere motivatie en een beduidend lager verloop.

Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van Erin Kelly en Phyllis Moen, professoren Sociologie aan de Amerikaanse universiteit van Minnesota. Hun bevindingen zijn gebaseerd op enquêtes bij meer dan 600 medewerkers van Best Buy, een internationale distributieketen van informatica en entertainment.

Best Buy implementeerde in 2005 ‘Het Nieuwe Werken’ in haar hoofdkantoor of een ‘results-only work environment’ (ROWE). Medewerkers zijn niet meer gebonden aan vaste werkschema’s en een vaste locatie. Bovendien kunnen medewerkers zelf beslissen wanneer en waar ze werken zonder dat ze hiervoor vooraf toestemming moeten vragen aan hun leidinggevende.

Deze manier van werken biedt zowel voordelen voor de organisatie als voor de medewerkers, zo blijkt uit de studie. Sinds de invoering van de nieuwe manier van werken, daalde het verloop met 45 procent.

De nieuwe werkmethode blijkt ook een positief effect te hebben op de balans werk-privéleven. Veel minder werknemers waren geneigd het bedrijf te verlaten omdat de werkdruk en de werkuren moeilijk te combineren zijn met het gezinsleven.

De grotere inspraak die medewerkers krijgen in het bepalen van waar en wanneer ze werken, komt niet alleen medewerkers met kinderen ten goede. Ook de verloopintentie van medewerkers zonder gezinslast daalde significant.

De onderzoekers wijzen er wel op dat vooral de autonomie die medewerkers krijgen om zelf te beslissen waar en wanneer ze werken zonder dat ze dit eerst moeten checken bij hun leidinggevende van doorslaggevend belang is.

Bron: Society for Human Resources Management

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen