< Terug naar overzicht

Ingenieurs vinden onderwijshervorming geen goede zaak

Het huidige voorstel voor een brede, gemeenschappelijke eerste graad in het secundair onderwijs zal ertoe leiden dat er minder ingenieursstudenten vanuit het secundair onderwijs naar de universiteiten doorstromen. Sluimerend talent voor techniek en wetenschappen riskeert niet voldoende tot ontplooiing te komen.

Dat leidt ie-net, de vereniging van alle Vlaamse ingenieurs, af uit een enquête bij 1750 ingenieurs. De meerderheid van de deelnemers (76 procent) geeft aan dat het huidige secundair onderwijs er perfect in slaagt om jongeren op hun 18de, op basis van hun vaardigheden, op de juiste plaats in de maatschappij terecht te laten komen.

Driekwart van de respondenten bevestigt de stelling dat er vanaf het eerste jaar een richting moet zijn met een sterke wiskundige, wetenschappelijke en technologische invulling. Voor de latere kandidaat-ingenieurs is een ruime interesse in én grondige kennis van de basiswetenschappen wiskunde, fysica, chemie en biologie immers noodzakelijk.

Twee op de drie geeft ook aan dat er in de huidige vorm van het secundair onderwijs voldoende ruimte is om ingenieurstalent te ontdekken en te ontwikkelen.

“Het voorstel tot hervorming wordt door 66 procent als een verslechtering bestempeld”, zegt Hans Romaen, gedelegeerd bestuurder van ie-net. “De resultaten van de enquête geven duidelijk aan dat de afschaffing van het onderscheid tussen ASO, TSO, BSO, KSO en de invoering van een brede algemene eerste graad niet als een verbetering worden gezien.”

“Het is vandaag niet duidelijk of de leerlingen die aanleg hebben voor techniek en wetenschappen ook de kans zullen krijgen om op een voldoende hoog niveau en met de nodige diepgang de leerstof in te oefenen”, aldus Romaen.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen