< Terug naar overzicht

Informele baas doet prestaties stijgen

Sociaal innovatieve bedrijven presteren beter en hebben meer tevreden medewerkers. Ze gedijen vooral goed bij een informele leiderschapsstijl en als er veel onderling vertrouwen is.

Dat blijkt uit de Erasmus Concurrentie en Innovatie Monitor. De monitor van de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit brengt het innovatievermogen van Nederlandse bedrijven in kaart. Aan het onderzoek namen 11.000 bedrijven deel.

De investeringen in sociale innovatie (zoals slimmer werken, dynamisch managen en flexibel organiseren) zijn afgelopen jaar fors (+12,8 procent) gestegen, maar meer investeringen zijn noodzakelijk om aan te sluiten bij de meest innovatieve landen.

Vooral een informele leiderschapsstijl, een hoog aanpassingsvermogen en onderling vertrouwen zijn de belangrijkste hefbomen voor sociale innovatie, stellen de onderzoekers.

Sociaal innovatieve bedrijven investeren meer dan twee keer zo veel in onderzoek en ontwikkeling. En dat loont: deze bedrijven presteren beter op innovatie (+31 procent), productiviteit (+21 procent), groeiend marktaandeel (+20 procent) en hebben meer tevreden medewerkers.

Uit de monitor blijkt ook dat organisaties het afgelopen jaar beduidend minder diensten en producten ontwikkelden. De aandacht voor het ontwikkelen van producten en diensten staat op het laagste niveau van de afgelopen vijf jaar. Bedrijven in de ICT-sector en zakelijke dienstverlening zijn het meest innovatief. Bouwbedrijven en financiƫle dienstverleners zijn het behoudendst.

Bron: PW Intermediair

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen