< Terug naar overzicht

Inflatie aanpakken met indexsprong

Wanneer de inflatiecijfers hoger oplopen, moet de optie van een indexsprong bekeken worden, vindt ondernemersorgansatie Unizo. Met een indexsprong wordt een jaar geen indexering van de lonen toegepast.

Op die manier moeten werkgevers de nodige ademruimte krijgen. Een studie toonde immers eerder al aan dat de automatische index een negatieve impact heeft op de loonkosten.

De ondernemersorganisatie Unizo ondersteunt de door de Nationale Bank van België aangekondigde studie over het huidige indexmechanisme. “Het doel moet altijd zijn op basis van cijfers en feiten het systeem te evalueren en een correct evenwicht te vinden tussen gezonde koopkracht en de concurrentiekracht van de ondernemingen,” benadrukt Unizo-topman Karel Van Eetvelt.

Unizo vreest wel dat de hoge inflatiecijfers van 2008 zich snel zullen herhalen met de huidige stijging van de energieprijzen. Daarbij horen automatisch ook nadelige gevolgen voor de concurrentiekracht van de Belgische economie. Het automatische indexsysteem leidt er dan toe dat er tweede-ronde effecten optreden, waardoor de concurrentiekracht verder afkalft.

Bovendien wijst Unizo erop dat twee derde van de loonsverhogingen ten gevolge van de index niet ten voordele van de werknemer zijn, maar wel voor de overheid (via de sociale lasten).

Tot slot vraagt Unizo om maximaal in te zetten op het verder openbreken van de elektriciteitsmarkt om zo tot meer concurrentie, meer marktspelers en scherpere prijzen te komen voor kmo’s en gezinnen.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen