< Terug naar overzicht

Indexsysteem zaait verdeeldheid bij vakbonden en werkgevers

Nu het aanpassen van het indexsysteem opnieuw ter sprake komt, nemen ook vakbonden en werkgevers opnieuw hun posities in. Ondernemersorganisatie Unizo vindt dat een aanpassing van het indexsysteem ‘een negatieve spiraal kan doorbreken’, terwijl volgens de christelijke vakbond de index juist niet het probleem is.

Unizo vindt dat het indexsysteem dringend aangepast moet worden om externe schokken (lees: stijgende energieprijzen) beter kunnen worden opgevangen. Een indexsprong of gedeeltelijke indexsprong kan die loonhandicap al voor een stuk corrigeren.

“De koopkracht van de mensen moet uiteraard bewaakt worden, maar dit moet op een verstandige manier gebeuren, rekening houdend met de economische realiteit en met een langetermijnperspectief”, zegt Unizo in een persbericht. “Gebeurt dat niet, dan wordt een negatieve spiraal gecreëerd waar ondernemers moeilijk uit geraken.”

De vakbonden huiveren van een aanpassing van het indexsysteem. Het ACV benadrukt dat in het regeerakkoord is afgesproken om de index te vrijwaren. “Niet de index is het probleem, maar wel de ongecontroleerde energieprijzen”, zegt ACV-voorzitter Marc Leemans.

Het ACV zegt voorstander te zijn om de loonkosten te beheersen, maar ziet daarvoor “betere alternatieven dan een eenzijdige ingreep via de index.” De vakbond bedoelt daarmee dat de lasten op arbeid verminderd kunnen worden en vervangen door een alternatieve financiering van de sociale zekerheid waarbij ook vermogens en andere inkomstenbronnen worden aangesproken.

De liberale vakbond ACLVB vindt dan weer dat de regering alle elementen in hun juiste context aan Europa moet uitleggen en hen overtuigen van het belang van ons automatisch indexsysteem voor de Belgische economie.

Bron: Unizo/ACV/ACLVB

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen