< Terug naar overzicht

Incident met ‘racistische hond’: VDAB onderneemt actie

Een ondernemer met een knelpuntvacature weigerde een solliciterende lasser, omdat zijn hond niet houdt van mensen met een zwarte huidskleur. De entrepreneur noteerde dit niet alleen schriftelijk en ondertekend, maar deed zijn verhaal zonder de minste schroom aan de media. Een tragikomedie, zo lijkt het wel. De VDAB tilt zwaar aan de zaak en trof onmiddellijk maatregelen.

Een drietalige lasser van Nigeriaanse afkomst bood zich op vraag van de VDAB aan bij een constructiebedrijfje in Huizingen. Hij geraakte niet voorbij het hek. De hond van de bedrijfsleider blafte onbedaarlijk en kon niet tot zwijgen gebracht worden. Op de brief van de VDAB noteerde de bedrijfsleider handgeschreven en ondertekend: “Le chien ne supporte pas la personne. Risque de morsures. Voir couleur de peau.” (sic)

Voor de televisiecamera’s deed de man er nog een schep bovenop. Daar had hij het ook over de geur van zwarten: zijn hond ruikt zwarten op afstand en is dan niet meer te kalmeren. De hond tijdens de werkuren in de tuin of binnenshuis laten, was geen alternatief. Het beest zou van verdriet janken omdat het niet bij zijn baasje kon zijn.

Onder meer de VDAB liet dit incident niet over zijn kant gaan. De bewuste vacature werd onmiddellijk geschrapt. De werkgever werd erop gewezen dat hij zich aan strafbare feiten schuldig had gemaakt. Het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding werd op de hoogte gebracht. De VDAB wil zelfs praten met het Centrum om in de toekomst dergelijke feiten systematisch te melden. Communicatiedirecteur Nancy Vercammen motiveert: “Wij werken graag samen met iedere werkgever, zeker als het gaat over het invullen van knelpuntvacatures. Maar niet met bedrijven die mensen uitsluiten op basis van hun afkomst, huidskleur of andere discriminerende motieven. Dat is niet toelaatbaar.”

Laat diversiteit in het aanwervingsbeleid nu net een deel van de oplossing vormen voor het invullen van knelpuntvacatures… Over het aanwervings- en retentiebeleid in kmo’s organiseert HR Square trouwens een seminarie op 25 juni in Gent. Van de partij is ook de baas van de VDAB, Fons Leroy, die zal aantonen welke creatieve middelen ondernemingen ter beschikking hebben om goed personeel aan te trekken. Diversiteit is er één van. Het volledige programma vindt u hier.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen