< Terug naar overzicht

In Nederland komt discriminatie op het werk weinig voor

Slechts 2,4 procent van de werknemers in Nederland voelt zich wel eens gediscrimineerd op huidskleur, geloof of achtergrond. Zo'n 2,7 procent voelt zich gediscrimineerd op geslacht. Dit zijn de laagste percentages in Europa. In België voelt 5 procent van de werknemers zich wel eens gediscrimineerd.

Deze cijfers blijken uit onafhankelijk Europees onderzoek van Effectory, een bureau dat gespecialiseerd is in medewerkersonderzoek. Voor het onderzoek zijn in 2010 ruim 2800 medewerkers uit acht Europese landen ondervraagd.

Volgens de onderzoekers doet Nederland het goed in vergelijking met de rest van Europa. Een waterdichte verklaring is er echter niet voor de gevonden verschillen. Ze verwijzen naar de mondigheid van de Nederlandse mannen en vrouwen. “Nederland heeft een open organisatiecultuur, met zowel mannen als vrouwen die zich over het algemeen de kaas niet van het brood laten eten.”

Dat samenwerken zonder discriminatie in veel Europese landen niet overal vanzelfsprekend is, blijkt uit de cijfers van onze buurlanden. Zo voelt 8 procent van de Duitsers zich weleens gediscrimineerd, 7 procent van de Fransen en 5 procent van de Belgen.

Elders in Europa, blijken Italianen en Engelsen het meest op het werk te discrimineren. In Italië voelt maar liefst 1 op de 7 medewerkers zich gediscrimineerd op geslacht. Van de Engelse medewerkers geeft 1 op de 10 aan zich weleens gediscrimineerd te voelen op basis van huidskleur, geloof of achtergrond.

Bron: Personeelsnet

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen