< Terug naar overzicht

HR-zelfbediening weer in de lift?

Volgens de Amerikaanse HR-consultancy Watson Wyatt investeren bedrijven na een relatieve stagnatie van een drietal jaren weer meer in werknemersportalen en intranet. De investeringen zijn nu vooral gericht op betere functionaliteit en meer gebruiksgemak. Waarop moet u letten?

De investeringen in portaalsites voor zelfbediening inzake HR-diensten aan werknemers waren volgens Watson Wyatt de jongste drie jaar op een lager pitje gezet omdat de bedrijven financieel geen gelijke tred meer konden houden met de verwachtingen van de werknemers. In die situatie lijkt nu verandering te komen, dankzij de herneming van de economische conjunctuur, maar ook omdat de instrumenten en oplossingen goedkoper zijn geworden. Bovendien blijft de vraag van de werknemers naar HR-zelfbediening stijgen, wat verband houdt met hun toenemende vertrouwdheid met de technologie en het concept.
De voordelen voor het HR-departement zijn bekend. HRM kan zich meer toespitsen op het inhoudelijke en strategische werk, door het wegvallen van een groot deel van de administratieve last. En de interne communicatie verloopt vlotter.


In de organisaties waar de basis van HR-diensten via het intranet al werd gelegd, gaat de aandacht nu naar meer efficiëntie en meer mogelijkheden voor de systemen. Drie punten springen eruit: functiegerelateerde personalisatie, slimme zoekfuncties en internetdagboeken (blogs).


Functiegerelateerde personalisatie betekent dat door de combinatie en integratie van informatiebestanden de HR-portaalsite gaat werken als een filter van informatie. Daardoor worden de werknemers alleen voorzien van informatie die voor hen relevant is gezien hun functie (of opdracht, of werkplek, of departement…).


De behoefte aan snellere en slimmere zoekfuncties op de HR-site spreekt voor zich. Watson Wyatt beveelt aan ook te voorzien in nuttige links, bronnen en hulpmiddelen.
Internetdagboeken braken aanvankelijk door als instrument om in dagboekvorm persoonlijke informatie te delen via het web. Vandaag kunnen ze uitgebouwd worden tot krachtige hulpmiddelen voor interne communicatie, samenwerking en kennismanagement.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen