< Terug naar overzicht

HR wint terrein in strategiebepaling

De HR-afdeling in Belgische organisaties besteedt 16% van haar tijd aan strategisch management. De aandacht voor strategie is in twee jaar bij de helft van de bedrijven toegenomen. In de lijn van de verwachtingen vertoeven personeelsverantwoordelijken dan ook vaker in directiekringen. Nu al in 72% van de ondernemingen, een stijging met 6%.

De helft van zijn tijd (52%) spendeert het HR-team nog altijd aan papier-, computer- en rekenwerk. Gelukkig kan het op 3 minuten ook 1 minuut (32%) vrijmaken voor advies en diensten aan medewerkers en management. Strategisch denkwerk neemt 16% van de tijd in beslag. Deze cijfers komen uit onderzoek van SD Worx, dat naar eigen zeggen relatief weinig moeite ondervond deze gegevens te verzamelen. De onderzoekers stellen vast dat HR steeds bewuster omgaat met de tijdsbesteding.

Inzicht krijgen in de kostenposten van HR, blijkt minder evident. SD Worx berekende wel dat voor elke 100 euro loonkosten nog een extra 2,7 euro aan HR besteed wordt. Bijna tweederde van die kosten (63% of 1,7 van de 2,7 euro) dient om de lonen van de personeelsmedewerkers te betalen. Voorts gaat 0,9 euro naar operationele HR-kosten, zoals het inkopen van opleidingen of outsourcing. Voor eenmalige HR-projecten zoals tevredenheidsonderzoek of de implementatie van softwarepakketten legt men 0,1 euro opzij. Er zijn maar weinig bedrijven die de kostenrubrieken gedetailleerder bijhouden.

In België wordt vandaag 1223 euro per werknemer aan HR-diensten uitgegeven, een stijging met 3% ten opzichte van 2003. Bij 65% van de bedrijven nam het budget in de jongste twee jaar toe, bij 10% bleef het status-quo en bij 25% daalde het.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen