< Terug naar overzicht

HR-uitbesteding: wind in de zeilen

Uit een onderzoek bij 767 bedrijven en instellingen, uitgevoerd door het marktonderzoekbureau Heliview in Nederland, blijkt dat 51% van de vestigingen in de afgelopen 12 maanden een externe dienstverlener ingeschakeld heeft voor HR-werkzaamheden. Voor de vestigingen met 100 of meer werknemers ligt dit percentage zelfs tussen 57% en 64%.

De soort externe dienstverlener die het meest wordt ingeschakeld voor HR-werkzaamheden is de HR adviesorganisatie (47%), gevolgd door de arbodienst (33%) en het werving- en selectiebureau (30%).

Extern HRM wordt vooral gezien als adviserend (91%), serviceverlenend (86%), coachend (84%) of zelfs als business partner (36%). “Daarmee kan gezegd worden dat het bedrijfsleven een zeer positief beeld heeft van de HR-dienstverlener”, concludeert Heliview. De werkzaamheden die vooral uitbesteed worden, zijn functiewaardering, het doorlichten en verbeteren van organisatieprocessen en ontslagbegeleiding. De vestigingen waar interne functionarissen zich nog met diverse HR-werkzaamheden bezighouden, zouden vooral ontslagbegeleiding, ziekteverzuimbegeleiding en administratie willen uitbesteden.

De grootste knelpunten die de bedrijven de komende twee jaar verwachten, zijn de krapte op de arbeidsmarkt (34%), de vergrijzing (13%) en het vinden van gekwalificeerd personeel (9%). De oplossingen die vestigingen hiervoor noemen zijn zeer uiteenlopend. Een voorbeeld hiervan is het aanbieden van opleidingen en trainingen aan het huidige personeel.

In HR Square nr. 39 van oktober 2006 vindt u een dossier over uitbesteding van HRM. Een proefnummer kunt u opvragen bij annelies@hrsquare.be.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen