< Terug naar overzicht

HR Trophy voor duurzaam personeelsbeleid voor Danone in Rotselaar

Provinciaal gedeputeerde Jean-Pol Olbrechts overhandigde in het Posthof in Tienen (Vissenaken) de HR-Trophy Vlaams-Brabant 2010 aan Danny Merckx, HR-manager Operations van Danone in Rotselaar.

Het Provinciaal Werkgelegenheidsagentschap van de Voka – Kamer van Koophandel Leuven en de provincie Vlaams-Brabant bekronen elk jaar een bedrijf uit de regio dat zich op een bijzondere wijze heeft ingezet voor een duurzaam personeelsbeleid. Hierbij ging dit jaar de aandacht voornamelijk uit naar specifieke inspanningen op het vlak van talentmanagement op alle niveaus voor alle medewerkers en naar een maximaal streven om tewerkstelling te behouden.

Voor 2010 kan een topvoedingsbedrijf uit de regio deze prijs in de wacht slepen, namelijk Danone uit Rotselaar met Danny Merckx als HR-manager Operations. Danone is wereldwijd marktleider op het vlak van voeding en gezondheid. Haar missie is gezondheid brengen via voeding naar zoveel mogelijk mensen Danone positioneert zich daarom rond vier pijlers: verse zuivelproducten (nummer 1 wereldwijd), water (nummer 2 op de mineraalwatermarkt), babyvoeding (nummer 2 wereldwijd) en klinische voeding. Danone beschikt over 160 productie-eenheden en telt zo’n 80.000 werknemers.

In België heeft Danone een industriële vestiging in Rotselaar, waar ongeveer 550 personen werken. Deze fabriek is gespecialiseerd in het maken van drinkbare yoghurt met gezondheidsvoordelen in ‘kleine 100ml flesjes’. Dankzij Actimel, een Belgische uitvinding, is de site van Rotselaar één van de belangrijkste wereldwijde productiesites van Danone geworden. Jaarlijks wordt in Rotselaar ongeveer 220.000 ton geproduceerd en is meer dan 90 procent van de productie bestemd voor export naar 12 Europese landen. Naast Actimel produceert de fabriek ook Danacol, Gervais Drink en Activia. Tevens fungeert deze site als het grootste distributiecentrum van Europa dat ook levert bij alle Belgische klanten en distributeurs.

Danone wil duidelijk een ambassadeur zijn voor gezonde voeding waarbij het een duurzame ontwikkeling op lange termijn nastreeft. Al 95 jaar zit de overtuiging ingebakken dat je als onderneming alleen maar succes kan hebben als je succesvol bijdraagt aan je sociaal netwerk van klanten, personeel en directe omgeving.

Zorgzaam omgaan met klanten, personeel en omgeving zijn daarbij centrale begrippen, naast kwaliteit en innovatie. In het personeelsbeleid wordt op gestructureerde wijze aan competentiemanagement gedaan tot op de vloer bij de arbeiders. Het leren van elkaar wordt in alle communicatiekanalen gestimuleerd.

Het begrip ‘lerende organisatie’ is dan ook geen loos begrip, maar een dagelijkse praktijk. Uniek is onder meer de Danone Workers Academy. Dit programma richt zich op het ontwikkelen van alle ‘Danoners’, ook de arbeiders. Via groeigesprekken worden de persoonlijke ontwikkelingsplannen gestuurd op technische en functionele domeinen, maar ook op de gedragscompetenties. Opvallend zijn de taalopleidingen en IT-opleidingen die specifiek voorzien worden voor arbeiders – als bijdrage aan hun persoonlijke ontwikkeling. Teamontwikkeling van de medewerkers in shift is een ander opvallend element in de aanpak. Tot slot verdient ook het diversiteitsbeleid bijzondere aandacht, waarbij het zeker te vermelden waard is dat een cel van een beschermde werkplaats al jaren volledig geïntegreerd werd in de verpakkingsactiviteiten in Rotselaar.

Provinciaal gedeputeerde Jean-Pol Olbrechts overhandigde op 15 december 2010 in het Posthof in Tienen (Vissenaken) de HR-Trophy Vlaams-Brabant 2010 aan Danny Merckx, HR-manager Operations van Danone in Rotselaar. Olbrechts wenste daarenboven alle ondernemingen een hart onder de riem te steken om te blijven investeren in de talenten van hun medewerkers. Op de aansluitende gelegenheidslunch ging professor Waer, rector van de KU Leuven, dieper in op de groeiende relatie en wisselwerking tussen de KU Leuven en haar regio.

Het Werkgelegenheidsagentschap Vlaams-Brabant is een initiatief van de Vlaams-Brabantse Voka - Kamers van Koophandel met de steun van de provincie Vlaams-Brabant.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen