< Terug naar overzicht

HR-starters moeilijk aan de bak

Nederlandse starters met een hbo-diploma Personeel en Arbeid hebben het moeilijk een passende baan te vinden in de HR-sector. Dat meldt P&O Actueel.

Pas afgestudeerde HR-professionals in Nederland blijken vaak te moeten uitwijken naar de uitzendbranche om aan werk te geraken. Ook worden ze teruggevonden in andere vakgebieden. Waarom vinden deze afgestudeerden zo moeilijk de weg naar een echte HR-functie?

Volgens Daphne van Lit, senior consultant bij werving- en selectiebureau House of Artemis Recruitment, hangt veel af van de persoon en zijn of haar kwaliteiten. “Pittige mensen die zichzelf goed kunnen presenteren en verkopen, komen er wel. Het belangrijkste is dat je kunt overtuigen waarom juist jij bij die organisatie past en deze functie moet hebben.”

Een veel voorkomend struikelblok bij het zoeken naar een HR-baan is het missen van jarenlange (levens)ervaring. Van Lit: “Opvallend is dat mensen die al wat ouder zijn en plotseling besluiten om in de HR te gaan, het makkelijker hebben. Toch zijn ook zij starters. Ik vind zelf dat ervaring in dit vak wel van belang is, maar of je een geschikte kandidaat bent scheelt van persoon tot persoon. Levenservaring in de zin van scheidingen en stukgelopen relaties is wat mij betreft geen vereiste.”

Heel wat studenten kiezen er ook voor om door te studeren, zodat ze met een grotere bagage de arbeidsmarkt op kunnen, zegt Ginie de Boer, voorlichter van de hbo-opleiding Personeel en Arbeid in Utrecht. “Anderen komen inderdaad bij uitzendbureaus terecht, wat een goede leerschool is. Voorwaarde is wel dat ze dan voldoende vrijheid krijgen om zich te ontwikkelen en met verschillende soorten mensen in contact te komen. Toch zijn er nog steeds voorbeelden van starters die wel meteen een passende HR-functie vinden.”

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen