< Terug naar overzicht

HR-professionals: gevoelige zielen en optimisten

HR-professionals spannen zich hard in om te helpen, maar dat levert hen een pak stress op. Hun ‘warmte’ en aardigheid verminderen bovendien naarmate ze hoger op de carrièreladder klimmen. Dit blijkt uit een vergelijkend onderzoek naar de persoonlijkheid van HR- en andere professionals.

Aan het onderzoek dat werd gevoerd door de Britse HR-consultancy Eras namen 215 HR-professionals (directeurs, managers en assistenten) deel. Hun antwoorden op de persoonlijkheidsvragenlijst The Quest Profiler werden vergeleken met deze van een controlegroep van 609 andere professionals.


Wat blijkt? Personeelswerkers op alle niveaus stellen zich meer dan andere professionals en managers op als steun en toeverlaat. Maar dat legt ook een psychologische last op hen: ze voelen zich minder dan de anderen op hun gemak in de organisatie, zijn gevoeliger voor kritiek en zetten zich na een crisis moeilijker terug recht. Desondanks tonen ze zich optimistischer dan de anderen. Ze denken in vergelijking met niet-HR-professionals meer dat het op de duur allemaal weer goed komt, hoe erg de toestand op een bepaald ogenblik ook mag lijken.


Zichzelf beschrijven ze als minder creatief, minder strategisch en minder geneigd de leiding van anderen op zich te nemen. Als ze wel de leiding nemen, dan is hun stijl meer gericht op empowerment.


Enig verschil treedt op als HR-directeurs vergeleken worden met HR-managers en dito assistenten. De HR-directeurs stellen zich creatiever, radicaler, strategischer en meer bereid tot risico op dan de collega’s op lagere niveaus. Daarom laten ze zich nog niet leiden door gegevens en harde feiten. Veeleer volgen ze hun instinct. Hoe groter hun verantwoordelijkheid wordt, hoe meer HR-professionals trouwens inleveren op empowerment, teamwerk en precisie.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen