< Terug naar overzicht

HR-manager ontevreden over kwaliteit uitbestede taken

Tegen de verwachtingen in, groeit het uitbesteden van werk niet meer. Een kwart van de opdrachtgevers gaat uitbestede rekruterings- en andere HR-taken weer zelf uitvoeren. De reden: de geleverde kwaliteit is niet goed genoeg.

Dat blijkt uit de laatste ICT-barometer van Ernst & Young. Een jaar geleden verwachtte het adviesbureau dat zowel het volume als de kwaliteit van de uitbestede diensten zou toenemen. Het tegenovergestelde blijkt echter waar te zijn.

Al leidt dit niet tot een massale insourcing. Alleen HR- en managementactiviteiten worden opnieuw binnenshuis gehaald. Op de vraag of het contract met de uitbestedingspartner wordt verlengd, stelt een kwart van de managers dat ze HRM en rekrutering opnieuw in eigen beheer gaan uitvoeren. De meerderheid (56 procent) verlengt bij de huidige partij, 18 procent stapt naar een concurrent, terwijl 1 procent de taken gaat onderbrengen in een shared service center.

Bijna de helft (48 procent) van de ondervraagden gaat ook eerder uitbestede managementactiviteiten terugnemen in de eigen organisatie.

Voorzichtig


Bedrijven zijn sowieso voorzichtig met het uitbesteden van hun HR-activiteiten. 81 procent van de ondervraagden heeft HRM en rekrutering nog niet uitbesteed, 17 procent heeft een deel van het werk uitbesteed en slechts 2 procent heeft deze taken volledig uit handen gegeven. Bijna driekwart van de respondenten is niet van plan daar het komende jaar verandering in te brengen.

Elf procent wil meer HR-taken uitbesteden en 16 procent wil meer werkzaamheden opnieuw in eigen beheer nemen. Alleen loonadministratie vormt hierop een uitzondering, die wordt veel vaker uitbesteed.

Er is wel nog een lichte stijging te zien bij de uitbesteding van softwareontwikkeling en onderhoud van hardware, maar de vraag naar callcenters stagneert. De outsourcing van marketing en communicatie is zelfs fors teruggelopen.

Daarnaast daalt de waardering over uitbesteed werk. De zeshonderd ondervraagde managers geven outsourcing het rapportcijfer 6,6. Een jaar geleden was dat nog een 6,8.

Bron: PW Intermediair/Personeelsnet

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen