< Terug naar overzicht

"HR is resultaat van kortetermijndenken"

De economische crisis is vooral het gevolg van het falen van managers. Dat is de mening van de Canadese managementgoeroe Henry Mintzberg. De focus op spectaculaire kortetermijnresultaten heeft geleid tot de huidige problemen. Dit denken heeft zich volgens de hoogleraar ook vertaald naar de omgang met het personeel.

Het Amerikaanse management is "rot, afstandelijk en niet betrokken." Zo luidt de stevige kritiek van Henry Mintzberg op de top van het bedrijfsleven. Mintzberg, vermaard managementgoeroe en hoogleraar aan de McGill University in Montreal, heeft verschillende invloedrijke boeken over management, strategie en organisatie op zijn naam staan.

Mensen als om het even welke andere hulpbron


Het kortetermijnstreven naar zo hoog mogelijke winsten heeft ook gevolgen voor de manier waarop bedrijven met hun werknemers omgaan. Mintzberg hekelt “het downsizen van bedrijven die mensen ontsloegen omdat het bedrijf de targets niet haalde, zelfs al was het winstgevend”.
‘Human resources’ vindt Mintzberg een toepasselijke term, want ‘waar managers voorzichtig dienen te zijn met mensen, daar kunnen ze toch zo af van human resources, zoals om het even welke andere hulpbron’.

Geen verzameling van HR


Volgens Mintzberg zijn de kosten van massa-ontslagen op lange termijn hoog. “Deze ontslagen medewerkers nemen veel van de kritische kennis van het bedrijf mee naar buiten, evenals het hart en de ziel van de onderneming… Een robuuste onderneming is een gemeenschap van mensen, geen verzameling van human resources.”

Gevolgen op lange termijn


Dat het Amerikaanse managementdenken heeft geleid tot een hoge arbeidsproductiviteit, stelt Mintzberg ter discussie. “Kijk naar de manier waarop productiviteit berekend wordt. Grote hoeveelheden mensen ontslaan en verwachten dat de achterblijvers de last dragen voordat ze opgebrand zijn, is inderdaad productief – tot de langetermijngevolgen zichtbaar worden. Deze gevolgen zijn deels zichtbaar geworden in de gigantische Amerikaanse handelstekorten.”

Bron: Personeelsnet

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen