< Terug naar overzicht

HR- en vormingsafdelingen slikken alweer kritiek van bedrijfsleiders

Een enquête onder 244 topbedrijfsleiders levert vrij vernietigende evaluaties op van de resultaten die HR- en vormingsafdelingen neerzetten. Slechts minderheden – soms zeer kleine minderheden – van de bedrijfsleiders tonen zich tevreden over diverse aspecten van het personeelsbeleid in het perspectief van een nakende nieuwe ‘talentenoorlog’.

De vierde High Performance Workforce Study is gebaseerd op interviews met 244 topbedrijfsleiders in Europa, de VS en Australië. Doel van de studie is het identificeren van trends en andere factoren die de prestaties van werknemers en bedrijven kunnen beïnvloeden.


Meer dan een derde (41%) van de respondenten meent dat de talentenoorlog een impact zal hebben op hun bedrijven tijdens het komende jaar. Minder dan een vierde (23%) zegt dat dit nu reeds het geval is. Desondanks zijn de meeste ondervraagden ervan overtuigd dat hun organisatie niet de benodigde vaardigheden en expertise in huis heeft die zij nodig heeft om de nieuwe marktuitdagingen aan te gaan.


Zo citeerde bijna twee derde (65%) ‘de ontwikkeling van echte leiderschapskwaliteiten’ en de helft (49%) ‘de creatie van een organisatie en cultuur die zich goed aan veranderingen kan aanpassen’ als zeer belangrijke eigenschappen voor een organisatie. Slechts 8% in elk van de gevallen meent dat zijn organisatie het goed doet op beide vlakken. Verder vond slechts 17% van de respondenten dat het algemeen competentieniveau van zijn personeel overeenstemt met de top van de sector.


Het onderzoek wees tevens uit dat bedrijfsleiders hun aandacht verschuiven van kostenbeheersing naar groei. Zo zegt een derde (32%) dat het belangrijkste aandachtspunt vandaag kostenbeheersing is, terwijl bij ongeveer een vierde (27%) groei belangrijker is. Meer dan een derde (42%) van de ondervraagden geeft aan dat zijn organisatie zich het volgende jaar vooral zal toespitsen op groei.


“De recente golf van kostenbesparingen hebben vele bedrijven aan kracht doen verliezen in de markt. Nu zij hun investeringen in groeiactiviteiten stimuleren om tot betere prestaties te komen, moeten zij opnieuw concurrentieel worden op het vlak van rekrutering en het behouden en ontwikkelen van competente werknemers”, commentarieert Ann Bayart, associate partner verantwoordelijk voor Human Performance bij Accenture België.


De tekortkomingen in de HR- en trainingsdepartementen van de ondervraagde bedrijven zouden de oorzaak zijn voor een gebrek aan sterke personeelsprestaties. De drie belangrijkste HR-programma’s die naar voor werden geschoven waren het opdrijven van de productiviteit van het personeel (69%), de flexibiliteit van het bedrijf ten opzichte van nieuwe mogelijkheden (68%) en het vergemakkelijken van organisatorische veranderingen. Slechts 12% van de respondenten toonde zich zeer tevreden over de vorderingen op die vlakken, 18% was tevreden over de algemene resultaten van hun HR-departement.


Bij de vraag naar de belangrijkste trainingsinitiatieven werd geantwoord: afstemmen van de trainingstrategie op de bedrijfsdoelstellingen (77%), afstemmen van de inhoud van de training op de noden van het personeel (75%) en het opkrikken van de productiviteit en flexibiliteit van het personeel (72%). Slechts respectievelijk 11%, 16% en 9% stelde tevreden te zijn met de vooruitgang op deze drie gebieden, terwijl 16% heel tevreden was over de prestaties van hun training departement.


Nog een opmerkelijke constatering: in bijna alle gevallen lag de algemene tevredenheid over HR en training hoger bij organisaties die een volledige deelactiviteit van HR of trainingsbeleid uitbesteden (zoals rekrutering, uitbetaling, trainingsontwikkeling of het geven van opleidingen).

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen