< Terug naar overzicht

HR en strategie: wie vult de rol in?

HR is vandaag opgedeeld in de beschotten ‘administratie’, ‘kennisexpertise’ en ‘strategisch partnership’. Het is moeilijk om personeel te vinden dat zijn weg vindt op deze drie terreinen en vooral om HR-professionals het strategisch denken eigen te maken. Dat stelt het Britse Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) in zijn jongste rapport. “Er is een tekort aan opkomend talent”, waarschuwt de beroepsorganisatie.

De moderne HR-afdeling is ruwweg op te delen in een administratieve eenheid, een kenniscentrum met specialisten in beloning, rekrutering of vorming en ontwikkeling, en een business unit die zich met de bedrijfsleiding richt op de strategie van de onderneming. U herkent in die opdeling de theorie van Dave Ulrich.
Duncan Brown, assistent directeur-generaal van CIPD, voelt de nood aan te voorkomen dat deze drie functies ver uit elkaar drijven: “Door de opdeling in drie functies geraken de loopbanen van HR-professionals gefragmenteerd. De meerderheid van de HR-staf heeft gelukkig wel ervaring op de verschillende terreinen, maar we moeten nadenken hoe we de drie compartimenten efficiënt met elkaar kunnen doen samenwerken en hoe we de blik van het personeel ruim kunnen houden. Iedere HR-professional moet zijn functie vanuit een breed perspectief blijven bekijken.”

Brown is van mening dat organisaties vaak structuurveranderingen aanbrengen zonder zich de vraag te stellen of ze wel de juiste mensen hebben of zullen vinden om de nieuwe rollen in te vullen. Wanneer HR de ambitie heeft als business partner op te treden, moet het zijn personeel ook de vaardigheden aanleren om in die rol te groeien. De meeste HR-executives maken zich zorgen over het gebrek aan talent dat de afdeling vervoegt. Nieuwe medewerkers beklagen zich op hun beurt over het gebrek aan kansen om zichzelf te kunnen ontwikkelen.


 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen