< Terug naar overzicht

HR-automatisering levert nog altijd bitter weinig op

Volgens een studie van The Hackett Group is de return on investment van HR-automatisering in de meeste bedrijven bedroevend laag.

The Hackett Group voerde een grootschalige Amerikaanse doorlichting van de HR-afdelingen en de HR-praktijken door. De consultancygroep, befaamd voor zijn benchmarkstudies of best practices per sector en per functie, focuste zowel op de dienstensector als de industrie. De grootte van de bedrijven varieerde van een jaaromzet van 150 miljoen dollar tot 144 miljard dollar met HR-afdelingen van 18 tot 2360 medewerkers.

De huidige bevindingen werden vergeleken met een gelijkaardige studie uit 1998. Blijkt dat de gemiddelde uitgaven in retentie en opleiding per werknemer sindsdien met 15% toegenomen zijn. De grootste stijging in de HR-kosten kwam er in technologie: een steile klim van 40%. Ondanks die automatiseringsinspanningen, namen de administratieve kosten op de HR-afdelingen toe met 16%. Dat betekent dat de technologische investeringen bitter weinig tot niets opgebracht hebben. Er vallen immers geen administratieve besparingen te bespeuren. Volgens de onderzoekers van The Hackett Group heeft slechts een opvallend klein aantal bedrijven een tastbare return on investment gerealiseerd op hun HR-automatiseringskosten. De real-time toegang tot informatie is in de meeste gevallen zelfs zeer twijfelachtig.

De algemene HR-kosten zijn ook met 16% toegenomen. Het gemiddelde doorgelichte bedrijf geeft nu nagenoeg 1900 dollar per werknemer per jaar uit aan HR-kosten. Per 1000 personeelsleden heeft het gemiddelde bedrijf in de VS vandaag 16 HR-professionals in dienst. Bij de top-25 van de meest efficiënt werkende bedrijven zijn er evenwel slechts 11 HR-professionals per 1000 personeelsleden. Die top-25 heeft ook veel minder HR-kosten per werknemer per jaar: 1390 dollar.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen