< Terug naar overzicht

Hoogopgeleide Chinese en Indiase workaholics en geen burn-out te bekennen?

Jesse Segers (Antwerp Management School) kaartte tijdens het debat met Lynda Gratton ook het fenomeen van de (schijnbaar) superwerknemers in China en India aan. Blazen zij hun westerse collega's weg of zijn ze ook 'maar' mensen?

Jesse Segers (Antwerp Management School):

“U wijst erop dat economische tijgers als China en India in snel tempo hoogopgeleiden leveren aan de arbeidsmarkt. Ze zouden ook veel sterker gemotiveerd zijn dan hun westerse collega’s. Het lijken wel wonderbaarlijke, superintelligente én ook nog eens goedkope werkpaarden die zonder problemen 70 uur per week werken. En dat terwijl in Europa meer en meer mensen opgezadeld zitten met een burn-out. Waar schuilt het geheim van de Chinezen en Indiërs? Of zijn zij toch ook maar mensen die tegen een verpletterende burn-out kunnen aanhollen?”

Lynda Gratton:

“Het probleem doemt daar zeker ook op. We weten dat hoogopgeleiden in India even vaak last hebben van burn-out als hun collega’s in Europa. We zijn van plan om dit fenomeen nader te onderzoeken. In China word je nu geconfronteerd met een eerste generatie die de landbouw ingeruild heeft voor de fabrieken in en rond de steden. Deze generatie is niet gelukkig, maar protesteert nauwelijks tegen de werkomstandigheden, omdat de situatie voordien nog schrijnender was. De tweede generatie zal daar veel meer tegen in opstand komen. Het laatste jaar zagen we dan ook voor het eerst vakbonden opduiken in sommige Chinese fabrieken. Maar ook de staatscontrole lijkt toe te nemen in de fabrieken. De posities beginnen zich duidelijker af te tekenen en dat zal ongetwijfeld een grote rol spelen in de toekomst. De volgende generatie zal ánders willen werken.”

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen