< Terug naar overzicht

Hooggeschoolde jongeren geraken sneller uit de werkloosheid

Vooral jonge hooggeschoolden hebben meer kans om te verdwijnen uit de werkloosheid en hebben minder kans om werkloos te worden. Voor jongeren is het diploma niet alleen het toegangsbewijs tot de arbeidsmarkt, maar ook de opstap naar een duurzame tewerkstelling.

De VDAB volgde gedurende drie jaar personen die in 2007 ofwel werkloos werden, ofwel uit de werkloosheid stroomden. Op het einde van elke maand werd gekeken in welke toestand ze zich bevonden en of die gewijzigd was tegenover de maand voordien.

Uit het onderzoek blijkt dat de kans om uit de werkloosheid te geraken groter is dan werkloos te worden. Al betekent dit niet dat bepaalde groepen blijven wisselen tussen beide toestanden. Vooral leeftijd en scholing vertonen een sterke band met de kans om van de ene toestand naar de andere te gaan.

Laaggeschoolde jongeren hebben wel iets meer kans om te verdwijnen uit de werkloosheid dan de oudere leeftijdsgroepen (30-44-jarigen), en dit ongeacht hun studieniveau. Maar jammer genoeg hebben ze ook veel meer kans om (opnieuw) werkloos te worden.

Ongeveer een derde van de opgevolgde personen kende minstens vijf verschillende toestanden in drie jaar tijd. Voor 16 procent is hun toestand nauwelijks gewijzigd: negen op de tien bleven op het einde van de maand niet werkloos en één op de tien bleef telkens werkloos.

Bron: VDAB

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen