< Terug naar overzicht

Hogere uitkeringen voor werklozen

Federaal minister van Arbeid Joëlle Milquet heeft groen licht gekregen voor de publicatie van de Koninklijke Besluiten die de uitkeringen voor werklozen verhogen. De verhoging, voorgesteld door de sociale partners en een deel van het relanceplan van de regering, moet de koopkracht van de werklozen verbeteren.

De verhoging van de RVA-vergoeding gaat, met terugwerkende kracht, in op 1 januari 2009. Opvallend is dat de verhoging zowel geldt voor de ‘gewone’ (volledig) werklozen, als voor de tijdelijke werklozen (de arbeiders die wegens de economische crisis door hun werkgever tijdelijk bij de RVA ‘geparkeerd’ worden).

Wat is er nieuw? • Het percentage van de uitkeringen gaat omhoog van 60 naar 70 procent voor tijdelijk werklozen die samenwonend zijn en van 65 procent naar 75 procent voor tijdelijk werklozen die gezinshoofd of alleenstaand zijn. Het loonplafond waarop de werkloosheidsuitkeringen worden berekend, tot nog toe 1906,46 euro per maand, wordt met 300 euro opgetrokken.
  Er wordt een einde gemaakt aan de fiscale discriminatie tussen gehuwde en ongehuwde (tijdelijke) werklozen.


 • Werknemers met een tijdelijk arbeidscontract of uitzendwerkers komen voortaan ook in aanmerking voor de toekenning van tijdelijke werkloosheidsuitkeringen. Ze moeten dan wel ten minste drie maanden in de onderneming tewerkgesteld zijn geweest.


 • Ook voor de volledige (gewone) werklozen gaat het loonplafond waarop de werkloosheidsuitkeringen worden berekend, omhoog. Bovenop de huidige 1906,46 euro per maand komt er 300 euro per maand tijdens de eerste zes maanden werkloosheid, 150 euro per maand vanaf de zevende tot de twaalfde maand werkloosheid en 0,8 procent na twaalf maanden.


 • Die verhoogde plafonds zijn sinds 1 januari 2009 van toepassing op de werknemers die sinds 1 oktober 2008 of later werkloos zijn geworden. Voor de personen die voordien al werkloos waren, blijven de werkloosheidsuitkeringen berekend op het oude plafond (weliswaar opgetrokken met 0,8 procent).
  Samenwonende werklozen zullen tijdens hun eerste jaar werkloosheid 60 procent van hun oude loon ontvangen in plaats van 58 procent.
  Vanaf 1 mei 2009 zullen alleenstaande werklozen na een jaar werkloosheid in principe 55 procent van hun oude loon ontvangen, in plaats van de huidige 53 procent.
  Op 1 september 2009 gaan de wachtuitkeringen voor jonge schoolverlaters zonder baan met twee procent omhoog.

  Bron: De Standaard

  Lees meer over

  Geef als eerste een reactie

  Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
  < Terug naar overzicht

  U zoekt, u vindt !

  HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

  Word nu lid !
  Geniet van de voordelen