< Terug naar overzicht

Hoe meer vrouwelijke managers, hoe productiever de organisatie

Een toename van het aantal vrouwen in managementteams heeft een positief effect op de productiviteit. Dat is een gevolg van de mensgerichte leiderschapsstijl, die leidt tot betere teamprocessen.

Dat blijkt uit het promotieonderzoek naar de invloed van leiderschap op teamprocessen van Hein Wendt aan de KU Leuven. Bij het onderzoek werden zo’n 70.000 managers uit 76 landen onder de loep genomen.

In zijn onderzoek identificeert Wendt twee soorten leiderschap:
 • Mensgericht.

 • Taakgericht.


 • Het effect van de mensgerichte leiderschapsstijl is universeel: er treedt altijd een positief effect op teamprocessen op, in elke cultuur.

 • Het effect van de taakgerichte leiderschapsstijl is negatief voor teamprocessen in culturen met een recht op zelfbeschikking (zoals de westerse cultuur). In collectivistische landen (belang van de gemeenschap gaat boven dat van het individu) is er geen negatieve impact. In landen als China wordt de taakgerichte stijl dan ook veel vaker gehanteerd.


 • Vrouwen geven meer mensgericht leiding. Diversiteit in managementteams heeft trouwens ook een positieve invloed op de mannen in die teams. Hoe meer vrouwelijke managers, hoe minder taakgericht leiderschap. Dat komt ook de teamprocessen ten goede, zeker in ‘individualistische landen’ (zoals de westerse landen).

  Bron: HR Praktijk (Nederland)

  Lees meer over

  Geef als eerste een reactie

  Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
  < Terug naar overzicht

  U zoekt, u vindt !

  HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

  Word nu lid !
  Geniet van de voordelen