< Terug naar overzicht

‘High potentials’ krijgen alle kansen, anderen krijgen de deur op de neus

Een selecte groep van ‘high potentials’ krijgt alle kansen en opleiding, terwijl medewerkers die door ervaring op een gelijkaardig niveau gekomen zijn, aan hun lot overgelaten worden. Daarvoor waarschuwt Bert Overbeek, hoofdredacteur en oprichter van Jonge Bazen, het ‘jonge’ luik van het Nederlandse ManagementSite Netwerk.

Met allerhande intensieve opleidingsprogramma’s stomen (grote) ondernemingen hun zorgvuldig geselecteerde toptalent klaar om na enkele jaren de carrièreladder te bestormen (en het bedrijf een bijzondere ‘return on investment’ te bezorgen). Denk maar aan blinkende etiketten met begrippen als ‘young talent program’, ‘traineeship’ en andere trajecten voor ‘high potentials’.

Daar is op zich niets mis mee, integendeel, vindt Bert Overbeek, hoofdredacteur en oprichter van Jonge Bazen, het ‘jonge’ luik van het Nederlandse ManagementSite Netwerk. Een excellente manager kan immers hét verschil maken. Toptalent moet dan ook gekoesterd en verder ontwikkeld worden. Toch stelt Overbeek enkele pertinente vragen bij deze toenemende trend. Dergelijke ‘high potentials’ krijgen immers alle kansen en dat kan wel eens begrijpelijke jaloersheid opwekken van andere medewerkers.

Meer nog, misschien is die afgunst zelfs terecht. Er kunnen immers op zijn minst even getalenteerde medewerkers zijn die al die kansen niet krijgen. Het gaat dan vaak om medewerkers die niet langs de grote poort binnengeschreden zijn met de ronkende diploma’s onder de arm, maar mensen die door werkervaring hun niveau hebben opgeschroefd. Zij krijgen nauwelijks nog de kans om door te stromen. Qua vorming en opleiding worden zij vaak zelfs aan hun lot overgelaten.

Overbeek houdt daarom een stevig pleidooi voor "betere ontwikkelingsmogelijkheden voor mensen die door hun werk naar een hoger niveau zijn gegroeid. Een betere balans tussen potentials en andere groepen in de organisatie zou mooi zijn. Of zijn we ons toptalent aan het pamperen?"

Bron: Jonge Bazen, ManagementSite Netwerk

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen