< Terug naar overzicht

Het WK voetbal op de werkvloer

Nog 20 dagen en dan begint het WK voetbal in Braziliƫ. Hoewel het merendeel van de matchen buiten de kantooruren plaatsvinden, is het toch raadzaam om als werkgever enkele voorzorgen te nemen. Bovendien kan het de ideale gelegenheid zijn om de teamgeest aan te wakkeren door de wedstrijd samen op kantoor te volgen.

Op 12 juni start het WK voetbal en ook de Rode Duivels zijn van de partij. In de eerste ronde spelen de Rode Duivels om 18 uur of om 22 uur Belgische tijd. Hoewel alle wedstrijden buiten de klassieke werkuren gespeeld worden, kunnen werkgevers zich wel verwachten aan extra verlofaanvragen de dag van de match zelf of de dag erna.

Alle medewerkers hun jaarlijks verlof laten opnemen tussen 12 juni en 13 juli is wellicht onmogelijk. Daarom is het belangrijk om alle verlofaanvragen op een faire manier te behandelen.

Een tijdelijke wijziging van het uurrooster is ook mogelijk. Zo kunnen medewerkers vroeger naar huis vertrekken om de match niet te missen of om de dag na een laatavondmatch wat later naar het werk te komen, zodat ze eerst hun roes kunnen uitslapen. Dat kan een opstoot in het korte verzuim vermijden.

Het alternatieve uurrooster wordt dan best als bijlage toegevoegd aan de arbeidsovereenkomst, waarmee de werknemer zich uitdrukkelijk akkoord verklaart. Die alternatieve uurroosters worden het best aangeplakt in de onderneming, zodat de sociale inspectie de uren waarop de werknemer langer aanwezig is, niet als overuren zou beschouwen.

Maak goede afspraken over het online volgen van wedstrijden. Als veel medewerkers gelijktijdig een wedstrijd streamen via hun computer, kan dit het bedrijfsnetwerk overbelasten. Ook de productiviteit kan in het gedrang komen.

Kan de werkgever verhinderen dat medewerkers uitgedost in de nationale driekleuren naar het werk komen? In het arbeidsreglement kan een dresscode opgenomen worden. Op basis daarvan kan de werkgever een sanctie opleggen indien de werknemer ongepaste kledij draagt. Op voorhand duidelijke afspraken maken over wat mag en niet mag, voorkomt wellicht veel problemen.

Hou er ten slotte ook rekening mee dat niet alle medewerkers even gek zijn van voetbal.

Bron: CIPD / Personnel Today / Partena

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen