< Terug naar overzicht

Het gevaar van prestatiegericht belonen

Prestatiegericht belonen moedigt medewerkers vaak niet aan om harder te weken, maar heeft soms zelfs het omgekeerd effect. Een motivatie- en productiviteitsdaling is het gevolg, zo blijkt uit onderzoek van de London School of Economics and Political Science.

Uit de analyse van 51 onafhankelijke experimentele onderzoeken naar financiële beloningen in werksituaties kwam volgens het instituut een overduidelijk bewijs naar voor dat de extra ‘incentives’ tot gevolg kunnen hebben dat werknemers minder vaak een taak afmaken en er bovendien minder plezier aan beleven.
“Uit onze bevindingen blijkt dat financiële incentives de intrinsieke motivatie kunnen verminderen en dat ze ethische of andere redenen om te voldoen aan sociale normen kunnen reduceren. De fincanciële beloningen kunnen leiden tot onethisch en oneerlijk gedrag”, zo stelt dr. Bernd Irlenbusch van het Department of Management van de London School of Economics and Political Science. “Prestatiebeloning kan dus een negatief effect hebben op de algehele prestatie.”

Beloningsgericht teamwerk


Bovendien bleek dat prestatiebeloning ertoe kan leiden dat zeer getalenteerde medewerkers gaan samenwerken met even getalenteerde collega’s in plaats van met de mensen binnen hun sociale groep. Dit met het oog op de beloningen. Terwijl een goed samenwerkende groep stimulerend kan werken voor de leden en hun resultaten, kunnen prestatiegerelateerde beloningen de gemiddelde productiviteit dus doen dalen.
Het onderzoek besluit dat bedrijven uiterst voorzichtig moeten omspringen met prestatiegericht belonen. HR-verantwoordelijken moeten onthouden dat het risico op een netto-reductie van de motivatie in een team of organisatie reëel is.

Bron: 6minutes, London School of Economics and Political Science.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen